Вінничанин Олег Борисов воював на Маріупольському напрямку та пройшов запеклі бої.

Його товариш Олексій Луценко служив у Нацгвардії та дивом повернувся живим із Бахмутської траси та Кримського. Вдома демобілізовані зрозуміли – треба займатись власною справою. На допомогу їм прийшла громадська організація «Центр підтримки лідерства учасників АТО». Протягом місяця вона проводила навчання для вінницьких ветеранів. А випускним завданням став спільний проект, в якому взяли участь 10 бійців. Нещодавно вони відкрили різдвяну ятку, яку їм безкоштовно надала міська влада. На ній вивіска – «Брат за брата». Продають глінтвейн, каву, гамбургери, смажене м’ясо та сувеніри ручної роботи. Кажуть, що, в першу чергу, це можливість спілкування та пошуку себе. Частину виручених коштів воїни планують віддати на благодійність.

– Для того, аби розпочати власну справу, ми скинулись по 500 гривень для закупівлі певних продуктів. Мило, іграшки, печиво виготовили дружини та доньки бійців і надали нам для реалізації. Своїм фірмовим напоєм вважаємо глінтвейн, бо не шкодуємо на нього ні душі, ні інгредієнтів. Рецепт знайшли в Інтернеті. Спочатку самі спробували, а тоді обрали найкращий. Глінтвейн готуємо із червоного вина, додаємо апельсин, лимон, корицю, бадьян, мед та трішки цукру для смаку, — кажуть Олексій Луценко та Олег Борисов. — Розливаємо у склянки, де зображений герб. Напій у нас виходить справді смачний, маємо постійних клієнтів. Вдячні тренерам за те, що навчили нас займатись бізнесом та надали досвіду. І хоч серед нас є воїни від рядового до полковника, у процесі роботи про це забуваємо та працюємо злагоджено. Крім того, уже чітко розуміємо чим саме у майбутньому хочемо займатись.

Своїх побратимів підтримують і інші ветерани, які приходять до ятки та купують смаколики. Пояснюють, що праця – це найкраща реабілітація і спосіб покращити своє життя.

Віталіна Трудько