«Максимально наблизити медпослуги до кожного сільського жителя!» — під таким оптимістичним лозунгом Мінохоронздоров’я вже котрий рік анонсує медичну реформу в Україні. Але на практиці не так…

– У нас є проблеми з медичним обслуговуванням. Колись було все централізовано, а зараз пункт швидкої допомоги підпорядковується Бершаді, амбулаторія — ПЦСМД, стоматолога раніше направляли із райлікарні, а з 1 січня 2019-го його у Чорномині взагалі немає. Сльози бринять в голосах чорноминців, коли вони обговорюють, до чого це призвело, — розповіла Зінаїда Тишкул, голова Чорноминської ОТГ, у яку входять Чорномин, Попелюхи, Козлівка і Рибки Піщанського району. — Насамперед відзначу що у Чорномині працює лікарська амбулаторія сімейної медицини, у якій зараз працюють лікар, дві медсестри, водій і санітарка, всього п’ять штатних одиниць. А посада лікаря-стоматолога за штатним розкладом взагалі не передбачена. Раніше півставки фінансувала Піщанка, а Чорноминська сільрада надавала субвенцію, а тепер з 1 січня передбачено, що лікар-стоматолог повинен мати ліцензію і відкривати підприємницьку діяльність, приватну практику у Чорномині.

Жителі сільської місцевості страждають, бо нині у Попелюхах, Козлівці, Рибках з грудня минулого року закриті ФАПи. Не вирішено питання фінансування фельдшерів.

Має бути півставки за рахунок ПЦСМД, а друга половина — за рахунок райради, бо вона є засновником. Утримання медсестер та санітарок, а ще кошти на опалення, воду, електроенергію — все це лягає на плечі Чорноминської сільради.

Незворотні зміни диктує час… І все ж люди сподіваються, що влада почує їхній біль, і медичне обслуговування у Чорноминській ОТГ буде покращене.