Такої кількості людей, котрі зібралися минулої неділі, напередодні великого різдвяного свята, біля кафедрального Спасо-Преображенського собору, у Вінниці ще не було.
Адже подія справді непересічна і дуже знаменна — тут урочисто відбулася вдячна літургія на честь Томосу про незалежну українську церкву, котрий до Вінниці привезли предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній, Президент України Петро Порошенко та Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Цей документ (копію з оригіналу) виставили  у Спасо-Преображенському соборі, де згодом кожен міг детальніше його розглянути.
Вже о 8-й годині всередину до храму потрапити було неможливо, тому для всіх охочих встановили два екрани на площі Тараса Шевченка, перед краєзнавчим музеєм. Кілька годин тривала літургія, людей на площі ставало все більше, незважаючи на негоду. Зігрівав усіх безкоштовний чай і піднесений настрій. Тим часом у соціальних мережах розганялася інформація про те, що до собору навмисно звозили «масовку», причому за гроші. Утім, вона свого підтвердження не знайшла. Натомість вінничани висловлювали захоплення: «Дійсно, такий час, ми творимо історію, і ми щасливі, подяка всім», «Слава Україні!», «Відчуття дуже позитивні і радісні, тому що ми всі чекали цього дня», «Надзвичайні враження, емоції зашкалюють, ми дуже раді, ми дуже горді, що Вінниччина стала першим регіоном, де службу ПЦУ очолив митрополит, що стали першими», «Дякуємо за Томос, дякуємо, що українська церква наша вже рідна нашому серцю, і ми хочемо, щоб усі церкви, що правляться на Росію, перейшли у нашу церкву», «Я хоч і нецерковна людина, але сьогодні прийшла сюди, бо це справді важлива подія», – кажуть люди.
Апогеєм стало грандіозне виконання церковним хором молитви за Україну, котра відома як церковний гімн «Боже великий, єдиний, нам Україну храни!», написаний Миколою Лисенком. Цей твір прозвучав у храмі вперше з таким незвичайним піднесенням, що зворушив вінничан до сліз.
Після літургії Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, Митрополит Епіфаній та мирополит Симеон вийшли до вінничан. Розповідали про те, яким непростим був шлях до отримання Томосу і яким важливим є цей крок для утвердження незалежності України. Відзначили, що саме Вінниччина — перша за кількістю парафій, котрі вирішили перейти до Православної Церкви України. Говорили щиро, відверто, відкрито.
Митрополит Вінницький і Барський Симеон також привітав усіх вірян зі святами. А на знак подяки Блаженнішому Митрополиту Київському та всієї України Епіфанію й Президенту України Петру Порошенку подарував ікони.
Того ж дня Петро По-
рошенко підписав Указ та нагородив орденом князя Ярослава Мудрого митрополита Симеона. Про це йдеться в Указі, опублікованому на офіційному сайті глави держави:
«За значний внесок в утвердження духовності, милосердя та міжконфесійної злагоди, вагомі особисті заслуги у розбудові незалежної Православної Церкви України, багаторічне сумлінне служіння українському народові постановляю: нагородити орденом князя Ярослава Мудрого IV ступеня ШОСТАЦЬКОГО Володимира Івановича (СИМЕОНА) – митрополита».
Нагадаємо, що саме митрополит Вінницький і Барський Симеон став одним з перших митрополитів Московського патріархату, котрий підтримав створення Помісної Православної Церкви України.