Колись відома Піщанська виправна колонія №59 не діє. Керівництво Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації управління пояснює: не може утримувати заклад, де охоронників більше за в’язнів. Тож яка доля чекатиме на колонію?

Вона була створена 18 червня 1959 р. на базі родовища вапняку (в той час вона називалась Дмитрашківська установа). Була й промисловим підприємством за гратами. У колонії виготовляли деталі, що згодом використували автомобільні заводи у Москві та інші потужні підприємства. Тут відбували покарання й українські політв’язні, яких засуджували за «кримінальними» статтями. Ветерани пригадують, що у Піщанському районі під час свого першого ув’язнення у 1967-1968 роках сидів В’ячеслав Чорновіл. Сидів й один нинішній депутат Верховної Ради України, який, щоправда, вже змінив прізвище. (За інформацією «33-го», скоріше всього – це був Ігор Мосійчук – авт.) Колись тут було три тисячі в’язнів. Але часи змінились…

– Кількість засуджених значно зменшилась, — розповів начальник управління Василь Дремлюга. — Близько року тому за рішенням Мінюсту України установу законсервували. Ми не можемо утримувати її, коли на 130 засуджених 200 працівників персоналу. Площа колонії — 3,6 гектара та 11 гектарів промислової зони — цехів, гуртожитків, підсобних приміщень. Там ще працюють декілька чоловік на виробництві. Стабільно подають газ, воду, тепло, є персонал для охорони та забезпечення життєдіяльності. Але вічно така ситуація теж не може тривати…

Поки що доля колонії на терезах рішень посадовців.

– Ми звертались із пропозиціями до голови облдержадміністрації, районної, місцевої влади. Громаді села Трудового передали на утримання колишні гуртожитки. Як варіант — розташувати там військову частину. Це питання поки вивчається. Пропонували й можливості заходу інвесторів та відновлення промислового виробництва. Бо ж усі можливості, цехи – хоч завтра поставте обладнання! Так, ми розуміємо, що об’єкт на великій відстані від міст, важко знайти робітників, транспортні питання і так далі. Але, з іншого боку – це ж доглянута територія з відповідною інфраструктурою. Де таку ще знайдеш зараз?

Якщо не відбудеться змін, то будемо вивчати питання приєднання колонії до іншої державної установи. Скоріш за все, до Крижопільського виправного центру. Але сподіваємось, що питання таки зрушить з «мертвої точки».