Трагедію, яка сталась минулого року у Писарівці Ямпільського району, обговорювала вся країна, про неї знімали навіть програми.

А почалось все з того, що місцевий житель Олександр помітив щось підозріле на гілці у водоймі. Коли взяв сапу, аби перевірити – очам не повірив. То було мертве немовля. Викликав поліцію. На місці знайшли пуповину з плацентою. Спочатку допитали місцевих дівчат, яким ледь виповнилось 18 років. А тоді підозра впала на 36-річну Юлю, бо вона хвалилась сусідам, що вагітна. Зрештою жінка зізналась і детально розповіла про злочин.

– Нагуляла дитину в той час, як мій співмешканець був на службі в АТО. Того дня пішла до річки Русава поплакати про свою сумну долю. Але так вийшло, що стала на березі народжувати. Хлопчик не дихав, — казала горе-матір. — Я поклала його біля річки і пішла до хати, бо злякалась. Мабуть, пішов дощик і дитинка скотилась вниз. Я не хотіла вбивати синочка… На облік в лікарню не ставала, однак планувала народжувати та виховувати дитину.

Втім, як тоді розповідали лікарі, смерть новонародженого хлопчика, який народився здоровим з вагою 3500 грамів, настала внаслідок механічної асфіксії від закриття дихальних шляхів стороннім тілом. На момент народження, за даними судмедекспертів, хлопчик був живим. Натомість у селі люди розділились на два табори – одні захищали Юлію, яка сама виховувала четверо дітей від попередніх стосунків, інші засуджували. У поліції відкрили кримінальне провадження. Жінка знаходилась під домашнім арештом до 28 листопада. За злочин Юлії Вишзі було передбачено  покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

28 грудня у Ямпільському районному суді обирали покарання для багатодітної матері. Почали із того, що Юлія свою вину визнала та щиро розкаялася у скоєному. Просила не позбавляти її волі та не розлучати з дітьми, яких сама утримує та здійснює належний догляд.

Суд визнав Юлію Вишгу у злочині та призначив їй мінімальне покарання у виді одного року позбавлення волі, хоча прокуратура просила три. Проте в жінки ще є час звернутись до Вінницького апеляційного суду, аби оскаржити вирок. Чи робитиме вона це – поки невідомо.Тим часом у Писарівці більшість селян вважають, що покарання матері, яка позбавила життя своєї дитини, мало бути більшим…

Віталіна Володимирова