Кажуть, бігосом дуже любив тамувати голод після полювання польський король Владислав Ягелло. Це перша страва, котру запропонують вам у Польщі.

Бігос можна готувати із самої квашеної або з суміші квашеної і свіжої чи тільки зі свіжої капусти. На 1,5 кг капусти треба додати

1 кг різного м’яса: смаженої, печеної або вареної свинини, яловичини або дичини, копченої ковбаси, грудинки.

Додають чорнослив, обсмажену у смальці цибулю, кислі яблука, гриби, вино.

Тільки на третій день бігос вважається готовим і найсмачнішим. Його зберігають у холодному місці і їдять протягом тижня.

Сімейним рецептом бігосу поділилася Данута ПАВЛАК, уродженка містечка Бельско-Бяла Сілезького воєводства.

Отже, беремо по 1 кг свіжої і квашеної капусти, 600 г свинини, 80 г сушених грибів, 400 г ковбаси, 300 г бекону, 1 цибулину, 200 г чорносливу, 2 скл. сухого червоного вина, 2 зубці часнику, сіль, олію для смаження, лавровий лист, перець.

Гриби скласти в невелику каструлю і залити холодною водою. Залишити на ніч. Варити 30 хв. Злити воду (не виливати) і нарізати гриби. Квашену капусту дрібно нарізати і залишити в малій кількості води на вогні на 1 год. Свіжу капусту теж дрібно нарізати, залити окропом і тушкувати 30 хв. Змішати обидві капусти, гриби, спеції, чорнослив.

Нарізане м’ясо засмажити, за кілька хвилин до готовності додати цибулю. Усе змішати з відваром із грибів і вином, варити ще 1 год.

Смачного!