З 11 січня набув чинності закон, який посилює відповідальність за злочини на сексуальному ґрунті та домашнє насильство.

Йдеться про ухвалений Верховною Радою 6 грудня 2017 року Закон про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. В ньому зокрема розширяється поняття «зґвалтування» і «сексуальне насильство». Відразу ж у медіа почали з’являтися матеріали з кричущими заголовками про те, що відтепер українцям слід отримувати письмову згоду на подружній секс…

Насправді документ вводить кримінальну відповідальність за домашнє насилля. За це винного можуть запроторити за грати на 3-5 років, чого раніше не передбачалося.

Каратимуть великими штрафами за сексуальне насильство над матеріально- або службовозалежними. Серед іншого, цей закон доповнює Кримінальний кодекс новим розділом про обмежувальні заходи щодо осіб, які вчинили домашнє насильство. Відтепер навіть за завдане психологічне насильство передбачена реальна кримінальна відповідальність. Покарання чекають і за змушування до аборту без згоди жінки і примусовий шлюб. Є ще один суттєвий момент у цих змінах до закону — покарання за секс з дітьми.

– Може, для когось це буде відкриттям, але секс з дітьми в Україні до 2018 року не карався. Стаття 155 КК передбачала до 5 років позбавлення волі за статеві стосунки з особою, яка «не досягла статевої зрілості». А зрілість (пубертат) – поняття суто фізіологічне і може наставати і у 8 років. З квітня 2018-го «статеву зрілість» замінили на вік 16 років, якщо правопорушнику більше 18 років, — зауважив юрист Леонід Маслов.

Та чи не найчастіше українці почали жартувати з подружніх обов’язків. Мовляв, тепер для звичайного подружнього сексу чоловікові або дружині кожен раз доведеться отримувати письмову згоду від другої половинки.

Адвокат Іван Ліберман в одному з видань заспокоїв, що все не так страшно, як здається. «Якщо говорити про родини, то тут буде дзеркальна ситуація — подружжю не потрібно постійно запитувати згоди у своїх партнерів. Навпаки, йдеться про принцип «незгоди» — якщо один з подружжя відмовляється від інтиму, примусити до сексуального контакту його не можна. За законодавством це вважатиметься домашнім насильством».

Ірина ВОЛКОВА