«Земле рідна! Тобі одній я волів би
служить до скону
До твоїх, до прийдешніх днів
Дотягнутися б хоч рукою.»
В.Стус

У ВОУНБ ім. Тімірязєва традиційно у січні відбуваються Стусівські читання. Цьогоріч, 15 січня, вони пройшли в форматі науково-практичної конференції і приурочені 81 річниці від дня народження Героя України Василя Стуса.

Поет, прозаїк, перекладач, літературний критик за свій короткий вік створив велику спадщину – 6 томів вміщених у 8 книг. Та не менш значущий внесок В.Стуса на громадсько-політичній ниві: дисидент, правозахисник-«шестидесятник», нескорений борець проти командно-адміністративної системи та її сателітів КДБ та КПРС.

Незламний політв’язень колимських та мордовських садистських катівень став символом нескореності людського та національного духу.

Творчий і життєвий шлях нашого земляка-символа нації вивчають науковці, письменники, літературознавці. Серед них критик і перекладач Михайлина Коцюбинська та поетів син Дмитро Стус.

Подільські стусознавці мають нагоду під час Стусівських читань повідомити про свої нові напрацювання у вивченні життєвого шляху та творчої спадщини поета.

Традиційно захід розпочинається з ритуалу запалювання свічки пам,яті Василя Стуса, який виконує директор закладу Лариса Сеник.

Модератор заходу старший викладач української літератури  факультету філології й журналістики Віктор Крупка та бібліотекар 1 категорії відділу маркетингу Олена Поліщук були ведучими вечора і запрошували до мікрофону доповідачів.

Завідувач кафедри теорії та історії української літератури Донецького національного університету Віра Просалова виступила на тему: Поетичний діалог Василя Стуса з рідними. У ній підкреслила палку синівську любов до «пресвятої зигзиці»-матері Їлини, подружню вірність дружині- «Конвалії для Валі», постійну батьківську турботу про сина Дмитра –«Скучив за сином», «Листи до сина».

В презентаційному слові Ірини Зелененької-поетеси, члена НСПУ, кандидата філологічних наук прозвучало  порівняння творчості Василя Стуса,  Тараса Мельничука, Володимира Забаштанського з «Шевченковим космосом України».

Голова Конгресу української інтелігенції на Вінниччині, поет Василь Кобець вручив Ірині Зелененькій літературну премію ім. Мястківського.

Вінницький поет Андрій Стебелєв, громадський діяч Олексій Гаврилов вручили дипломи лауреатів Подільської літературно-мистецької премію Кришталева вишня.

Виступ Жанни Дмитренко був присвячений темі Василь Стус і народна пісня. Провідний спеціаліст обласного центру народної творчості стверджує, що перші уроки поезії давала Стусові мати – Їлина-  своїми колисковими «Ой люлі, люлі, моя дитино», в матері «пісень було стільки як у баби Зуїхи, нашої землячки». Поетовою улюбленою народною піснею була «Ой на горі вогонь горить». А його  поезії «Прощай, Україно», «О земле втрачена, явися» та інші самі стали піснями.

Поетеса присвятила Василю Стусу свої поезії: «Нам його не вистачає», «Василь Стус» і завершила  промову  своїми рядками:

«Благословен твій хрест, твоя дорога

І кожен кров’ю писаний рядок.»

Запрошений до слова поет, письменник, журналіст Василь Кобець розповів як споруджувався пам’ятник і чому постав «птах душі» біля «Книжки», як важко було зі збором коштів, яким тернистим був шлях- «дорога болю» додому, до рідного народу-

«І в смерті з рідним краєм поріднюсь».

У виступі секретаря НСПУ, поета, журналіста Віктора Мельника прозвучала інформація про першого дослідника «стусівських зошитів» Олега Солов’я та його публікацію «Чому «птаху душі» обрізано крила?». Пан Віктор поділився спогадами як він, журналіст-початківець, вперше надрукував стусівські вірші і за це був викликаний «на килим» до головного редактора обласної газети «Комсомольскеплемя».

З великою радістю присутні на зібранні зустріли звістку про те, що в Болгарії в рамках проекту «Митці, що творили кирилецею» поряд з бюстами Сковороди, Шевченка, Франка, Лесі Українки буде виготовлено і встановлено погруддя В.Стуса.

Поціновувачі поета-земляка присутні в читальній залі насолоджувалися «завжди сучасними поезіями» (М. Коцюбинська) у виконанні студентів Вінницького медичного університету-театр-студія «Сьоме небо», студійцями клубу «Вітрила» та учнями-старшокласниками школи-ліцею №7.

В залі було розгорнуто книжкові виставки «В.Стус-символ нації», «Трагічний, величний і вічний В.Стус» та «Ковток води зі Стусових глибин».

З авторського портрета вишивальниці Любові Шаламай чесним проникливим поглядом дивився в вічі своїх земляків «незламний і красивий» вірний син матері-України Василь Семенович Стус.

Бібліотекар ВОКЛ ім. Пирогова
Братаніч Л.Ф.