У Вінницької ОДА розказали, що цьогоріч продовжать очищати від мулу річку Південний Буг: візьмуться за ділянки в межах Вінниці, Стрижавки та Хмільника. Чиновники очікують, що отримають фінансування на очищення річки від Державного агентства водних ресурсів. Еколог звернула увагу, що очищення річок земснарядами — це лише «лікування симптомів». Для повноцінної чистки Південного Бугу потрібні радикальні дії. На Вінниччині в очищення Південного Бугу цьогоріч планують інвестувати близько 250 млн грн за умови співфінансування Державним агентством водних ресурсів України. Про це розказав Укрінформу перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко. — На Вінниччині вже виконано низку заходів з очистки акваторії Південного Бугу. Але це лише 1% від того, що треба зробити. Тому цьогоріч будемо активно працювати з Державним агентством водних ресурсів України, аби на конкурсних засадах вибороти право на співфінансування наших проектів. Задля цього вже розробляємо проектно-кошторисну документацію на виконання робіт з очистки донних відкладень орієнтовною вартістю 200 мільйонів гривень, — казав Гижко. За його словами, зараз розробляють проектно-кошторисну документацію на очистку річки в межах Стрижавки, що коштуватиме понад 80 мільйонів гривень. Також планується розчистка мулу в межах Хмільника. Ціна такої очистки ще близько 50 мільйонів гривень.

Найдорожче коштуватиме очистка Південного Бугу в межах Вінниці: розчистити 11 кілометрів русла вартує орієнтовно 120 мільйонів гривень. Минулого року силами ОДА очистили 900 метрів русла притоки Південного Бугу — річки Десна та рукав староріччя довжиною 60 метрів; та ще 300 метрів русла річки Південний Буг у санітарній зоні КП «Вінницяводоканал». Там же річку чистив земснаряд, придбаний за кошти міського бюджету Вінниці.

Цього року міські та обласні посадовці планують розширити на 2-3 одиниці «флот» земснарядів, на що хочуть витратити більше 12 мільйонів гривень…