Цієї неділі стартувало шоу «Голос країни». Обирають найкращих вокалістів зіркові судді: Тіна Кароль, Монатік, Потап та Дан Балан.

Серед тих, хто вирішив поборотись за головний приз, 69-річна гайсинчанка Лідія Горошко, яка є керівником фольклорно-етнографічного колективу «Рідня». А ще вона багато років збирає і записує народні пісні, є лауреаткою престижних конкурсів і фестивалів.

На жаль, на долю Лідії Федорівни випало багато розчарувань. Після розлучення з чоловіком і трагічної смерті сина жінка покинула сцену і була вимушена йти на ринок продавати пиріжки. Змінив усе сон, в якому хтось суворим голосом наказав співати.

– Пісня — це моє життя, соломинка, яка тримає. Я співаю за себе і за свого Андрія. Коли виходжу на сцену, то забуваю всі печалі та біль. Наче оживаю і вже зовсім інша. Сцена дає мені сили, — розповіла у своєму відеоролику Лідія Горошко.

Для виконання наша землячка обрала легендарну пісню Раїси Кириченко «Я козачка твоя», і до неї розвернула крісло Тіна Кароль, яка не приховувала свого захвату. Має місце у своїй команді, аби просто всі знали, що в 69 життя тільки починається.

Наш журналіст після виходу програми в ефір поспілкувався з Лідією Горошко та розпитав усі подробиці.

– Родом я з Волині, навчалась на музичному відділенні Луцького педучилища. Там і познайомилась з майбутнім чоловіком, який після одруження пішов служити в армію. Так склалось, що клімат на моїй батьківщині був досить вологим, а я захворіла ревматизмом. Тому лікарі порадили змінити місце проживання. Запропонували направлення на роботу у Бар, але я обрала Гайсин. Цьогоріч виповнюється 50 років, як я на вінницькій сцені.

Коли чоловік демобілізувався, перебрався до мене і влаштувався за спеціальністю. Народились донька Оксана та син Андрій. На жаль, син мій трагічно загинув під час навчання у Вищій кобзарській школі на Київщині. Того дня з друзями пішли в кіно і сиділи на балконі кінобудки. Хлопчики були активними, штовхались, і ненароком Андрійко не втримався та впав донизу. П’ять діб синочок пробув у комі. Найболючіше те, що я так і не почула його останнє слово «мама».

Це вже мені потім хлопчики розповіли. Згас мій Андрійко, наче свічка, — розповіла Лідія Горошко. — Довго я не могла отямитись від горя, але музика стала єдиними ліками від болю. Свого часу я працювала методистом у районному будинку культури, а в 2001 році створила колектив «Рідня». Всі різного віку і уподобань. Працюючі і пенсіонерки, але їх поєднує любов до української пісні. Звання «Народний аматорський» ансамбль отримав у 2006 році і з честю його підтверджує. І популяризує творчу спадщину Гната Танцюри та Явдохи Зуїхи. А ще ми своїми піснями підтримуємо бойовий дух воїнів АТО. Восени «Рідня» повернулась з міжнародних змагань у Болгарії, де посіла перше місце.

Щодо участі в шоу «Голос країни», то Лідія Горошко ні краплі не шкодує і вже кілька днів приймає вітання зі всієї України.

– Про мене організаторам програми розповіла народна артистка та ведуча «Фольк-music» Оксана Пекун, яка добре знала наші виступи. Коли мені запропонували спробувати, погодилась. І мені дуже приємно, що повернулась Тіна Кароль. Пісню «Я козачка твоя» давно люблю та виконую, хоча пропонувала інші народні пісні. Продюсери обрали саме цю. Для мене участь в «Голосі країни» — це вже перемога, адже на кастингу було 10 тисяч людей. Крім того, я надсилала пісні, записувала відео, історію свого життя. Нині їжджу на репетиції в Київ і готуюсь до батлів. Дорога виснажлива, сплю мало, але налаштована на гарний результат.

Вікторія Снігур