На спад пішла епідемія кору у військовій частині 3008 Національної гвардії.

Нагадуємо, що загалом з 29 грудня минулого року на кір офіційно захворів всього 21 боєць — 16 строковиків та п’ятеро контрактників. Ще у 26 солдатів-строковиків діагностували бронхіти, гастрити, застуду…

– Завдяки вчасно вжитим протиепідеміологічним та профілактичним заходам у частині захворювання пішло на спад. Хворі поступово видужують. Досі у лікарнях є семеро солдатів із діагнозом кір. П’ятеро контрактників лікуються у інфекційному відділенні міської клінічної лікарні №1 м. Вінниці, а двоє строковиків — у Хмільнику. Ще дев’ять військових із гострими респіраторними вірусними захворюваннями та іншими діагнозами лікуються у медичній частині в/ч. Ситуація під контролем, — розповіли у прес-службі Західного територіального управління Нацгвардії України.

Тим часом, за даними ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України», впродовж третього тижня 2019 року в області захворіли на кір 289 осіб — 105 дорослих та 184 дитини. Найбільше людей захворіли у Вінниці — 248 осіб, Барському районі — 73 особи, Вінницькому — 61 особа, Шаргородському — 37 осіб, Калинівському — 33 особи, Бершадському, Липовецькому, Чечельницькому районах — 27 осіб, Козятинському — 25 осіб.

На жаль, минулого тижня померло 8-місячне немовля. Відомо, що дівчинка родом із Шаргородського району. З’ясувалось, що у неї була вроджена вада легень і, скоріш за все, на цьому тлі вона заразилась від 24-річної матері кором. Свого часу та не отримувала відповідної вакцинації. Хвороба дала ускладнення у вигляді пневмонії. Дитина два тижні лікувалась у стаціонарі під штучною вентиляцією легень. Медики надавали все необхідне лікування, але врятувати немовля не вдалось.

Як повідомили у департаменті охорони здоров’я Вінницької ОДА, на сьогодні найвищий рівень захворюваності саме в дітей першого року життя. За даними медиків, двоє малят знаходяться у реанімації через кір, проте у них прослідковується позитивна динаміка.

Анатолій МЕЛЬНИК
Вікторія Микитюк