Вінничани просять владу міста звернути увагу на «наркорекламу», якою розмальовані вулиці та будинки обласного центру. Відповідну петицію до Вінницької міської ради 16 січня подав Родіон Романенко.

– З вулиць міста Вінниці не зникає реклама наркотичних речовин, а навпаки, щодня з’являється все більше і більше написів. Велика кількість таких «посилань» знаходиться на житлових будинках та біля навчальних закладів, що є неприпустимим у наш час. «Наркореклама» спонукає молодь до деградації та вживання психотропних наркотичних речовин, які, в свою чергу, руйнують наше місто зсередини.

Пропоную замалювати надписи наркомагазинів силами небайдужих художників або ж студентів, учнів художніх шкіл. Я вважаю, що легкодоступність розповсюдження та купівля наркотичних засобів досягнула абсурду, — написав Родіон Романенко.

Петицію вже підтримали 156 осіб. Аби її розглянули та надали офіційну відповідь, потрібно взагалом 350 підписів. До кінця збору підписів лишилось 13 діб.

Тим часом до боротьби із наркорекламою долучилась й муніципальна поліція м. Вінниці.

– Наші інспектори з відділу благоустрою перевіряють громадські місця, подвір’я тощо на предмет виявлення цих написів. Тоді ми вносимо приписи головам ОСББ або керівникам ЖЕКів, власникам крамниць, розважальних закладів, щоб ті витерли чи замалювали ці написи. З початку 2019 року вже було вісім таких фактів.

У прес-службі обласної поліції ж вкотре запевняють, що оперативні підрозділи відстежують кожний факт «наркореклами» та борються із наркозлочинністю. Як доказ — 16 січня на вулиці Київській затримали 23-річного студента, який робив «закладки» з наркотиками по усій Вінниці, зокрема у самому центрі міста. Вже відомо, що він шукав покупців у Інтернеті — у мобільному додатку «Telegram».

У поліції відзначили, що підтримують ініціативу громадськості стосовно протидії наркозлочинності.