Редакційна пошта переповнена обуреннями з приводу подій у цьому селі.

– Чому місцевий та привезені священики провокували конфлікт «на камеру», називали канонічну ПЦУ — розкольничою сектою? — обурюються місцеві жителі. І запитують, чому мовчать правоохоронці і влада, споглядаючи ці вояжі по області організованої «групи підтримки»?

У Бершадському районі поки що жодна громада юридично не перейшла до Православної Церкви України. У Красносілці настоятель Свято-Іоанно-Богословського храму отець Павло написав звернення до митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана. У ньому звинуватив сільську раду у «вербуванні» парафіян до «розкольницької церкви» ПЦУ та назвав збори вірян, які виступили за це — нелегітимними.

– 11 січня у Красносілці відбулись збори людей, аби вирішити, до якої з парафій приєднатись. Окрім мене, на них були присутніми благочинний 2-го Бершадського церковного округу Тульчинської єпархії УПЦ  Георгій Кожокарь та настоятель Свято-Троїцького храму Роман Коцарь. Говорили про перепідпорядкування громади села з Української Православної Церкви «Московського патріархату» у новостворену ПЦУ. При цьому протоколу зібрання не велось, голову та секретаря зібрання, членів лічильної комісії не обирали. Голова закликав жителів вирішити питання переходу до ПЦУ і скласти списки. Звинувачував у тому, що я «підтримую Путіна». Але як на вірян через мене або УПЦ впливає президент Росії? Ніяк!  Бо всі ми – патріоти України, живемо і працюємо тільки для Бога і для нашої рідної Вітчизни! В Україні юридично зареєстрована Українська Православна Церква, а приставка «Московський патріархат» — це  фейк журналістів і політиків. І документальних свідчень, що кошти УПЦ пересилаються у Москву – немає! Українська Православна Церква офіційно визнала ПЦУ неканонічною структурою, – заявив священик.

Щоправда, батюшка утаїв, що вже позбавлений сану Київського Митрополита архієрей Онуфрій, який очолює УПЦ (МП), ще у тому році поїхав до Москви та заявив про вхід цієї церкви до Російської ПЦ як її структурного підрозділу. І якщо, як лукавить або не знає батюшка, ця церква є самостійною, то чому її очільник є членом Синоду Російської церкви? На сьогодні Православна Церква України визнана світовим православ’ям, є канонічною. А УПЦ МП тепер уже повністю входить у Російську церкву. І має, згідно з рішенням ВР, перереєструватись як РПЦ в Україні. І якщо ПЦУ він обзиває неканонічною, то чи не сіє батюшка міжконфесійну ворожнечу, і чому цього не бачать правоохоронці, — розмірковують представники села.

У свою чергу, голова Красносілки Іван Пустовіт розповів:

– Насправді ініціювали збори жителі села. Запросили на них мене, депутатів та священиків. Під час виступу я вкотре наголосив, що будь-які дії мають здійснюватися із дотриманням закону, і просив бути всіх толерантними. Настоятель нашого храму отець Павло при всіх заявив, що не визнає Православну Церкву України, бо вона є розкольницькою. Це людей неабияк обурило, і вони взялись збирати підписи за перехід до ПЦУ. Проте 13 січня до мого кабінету прийшов благочинний Олег Мураховський, який протягом сорока хвилин намагався переконати мене, що ПЦУ не є канонічною, що це приведе до кровопролиття і що не варто проводити збори. Я відмовився і пояснив свою точку зору, яку священик, як тоді здалось, зрозумів. На прощання ми потисли руки і мирно розійшлись. І ніхто не очікував, що 14 січня духовенство з Бершаді, нікого не попередивши, організує ходу з іконами та хоругвами до сільської ради, де вручать своє звернення. Серед них були близько десяти жителів Красносілки, решта – підвезені особи та священики УПЦ. Дізнавшись про це, віряни, які прагнуть приєднатись до ПЦУ, вирушили на місце подій. Почались справжні баталії та звинувачення у «підготовці провокацій та захват храму». Сподіваємось, що здоровий глузд переможе, а благочинний з Бершаді Олег Мураховський не буде налаштовувати церковнослужителів та залякувати їх судами і прокльонами.

Схожа ситуація може трапитись у в Лісничому, де сільська рада стала єдиною в районі, яка ухвалила на сесії рішення про підтримку Майдану. До голови вже приходив настоятель місцевого Свято-Покровського храму з групою парафіян і наперед попросили не втручатись у релігійні питання. На щастя, все закінчилось мирно та спільним виконанням колядок. Оскільки чимало людей налаштовані перейти до ПЦУ, вже створена ініціативна група та проводиться подвірне опитування, яке вирішить долю церкви.

Віра Малафей