41-річний Сергій Савчук із Корделівки Калинівського району повернувся з місцевого заводу комбікормів, де працював пакувальником, і раптово занедужав.

Проте розповісти подробиць не встиг, адже через добу помер у реанімації. За словами рідних чоловіка, він був здоровою людиною і не мав шкідливих звичок, тому підозрюють, що у всьому винне керівництво підприємства. Мовляв, працівників там труять, але самі робітники бояться про це відкрито розповідати. Висновки судово-медичної експертизи теж шокують – отруєння невідомою речовиною.

– У минулому році наша родина пережила дві трагедії. Навесні вбили дружину Сергія в сусідньому селі Іванів, а за кілька місяців не стало матері. Тому виховання 14-річного сина він взяв на себе, а ще піклувався про старенького батька. Аби заробити копійку, влаштувався на місцеве підприємство з виробництва комбікорму, офіс якого знаходиться в Нідерландах. Займався пакуванням продукції, — розповіли рідні покійного. — Про роботу мало ділився подробицями, лише те, що має справу із «хімією» і через це не раз були випадки, коли людям ставало зле.

Важко сказати, чим саме займався Сергій у свій останній робочий день. Колеги казали, що мив та фарбував резервуари з хімічними складовими без жодних засобів захисту органів дихання. Можливо, через те, що напередодні Калинівський район та Вінницю мав відвідати Президент. 9 січня Сергій повернувся із 12-ти годинної зміни і відчув себе недобре: втрачав свідомість, важко дихав, блював, почались діарея та сильний біль у животі. Ми запідозрили харчове отруєння, давали всі необхідні медикаменти, але і наступного дня чоловіку краще не стало. Шлунок продовжував боліти, блював уже кров’яними згустками. На наше прохання поділитись подробицями Сергій відповів, що займався фарбуванням. Але чого саме – не знаємо.

В ніч на 11 січня викликали «швидку допомогу», і нашого родича відвезли до реанімаційного відділення. Попередньо медики ставили діагноз — виразка шлунку, яка відкрилась. При цьому тиск був 60 на 40, тому операційні дії відклали до його стабілізації. Але після додаткового обстеження виникла підозра на інфаркт. Мобільною авіацією приїхали кардіологи з області і спростували й цей діагноз. Зрештою, після консиліуму фахівці дійшли висновку, що мова йде про отруєння.

Добу вони боролись за життя Сергія, проводили кілька разів реанімаційні заходи, але врятувати його не вдалось. Поховали чоловіка у Бережанах біля матері. Із коштами допомогла компанія, де він працював. Просили її взяти на себе забезпечення сина Сергія до повноліття, який залишився круглим сиротою. Неофіційно нам в цьому вже відмовили і відправили до страхової фірми. Колеги Сергія бояться що-небудь розповідати, тому на даний час жодних свідків у справі немає.

На самому заводі поки що уникають будь-яких коментарів, бо з’ясовуються всі обставини. У прес-службі обласної поліції нам повідомили, що за даним фактом відкрито кримінальне провадження — порушення вимог законодавства про охорону праці. Слідство розглядає дві версії – покійний міг отруїтись як за місцем проживання, так і на роботі. Результатів експертиз ще нема.

Нині ж виховання сина Сергія взяла на себе його теща та двоє його рідних братів. Згорьована родина вимагає справедливого розслідування та покарання винних.

– Крім того, що справою займаються правоохоронці, паралельно мають взятись за неї фахівці з управління Держпраці. Вони збираються виїхати на завод і почати перевірку, але на даний момент із таким повідомленням роботодавець не звертався. Свої дії мотивує тим, що смерть не пов’язана з виробництвом. Звісно, немає людини – нема проблеми. Дивує і байдужість односельчан, які через роботу на заводі та від смороду страждають на головний біль, але роками продовжують мовчати.

Вікторія Снігур