Люди кажуть, що у всьому винна жінка, яка відмовлялась його лікувати.

Про трагедію, яка сталась кілька тижнів тому у селі Лісничому на Бершадщині, нині говорить вся країна. Бо хто б міг подумати, що 55-річну завідувачку місцевої бібліотеки Лідію Малішевську позбавить життя єдиний син Володимир. А після того спокійно залишить бездиханне тіло у калюжі крові та піде святкувати новорічні свята. Старожили констатують: такого вбивства у їхньому населеному пункті за останні сто років не було. Самі ж селяни впевнені – у 30-річного сина покійної серйозні проблеми із психікою, але за весь цей час він не пройшов відповідного лікування та не перебував на обліку.

– Лідія Іванівна родом із сусіднього села. Чоловік – учасник ліквідації Чорнобильської катастрофи – помер, тому сина виховувала сама, — розповіли нам знайомі загиблої. – Понад 35 років жінка пропрацювала бібліотекарем у Дяківці, Осіївці, Бершаді, Михайлівці та Лісничому. В останньому купила хату й мешкала разом із сином. Роботу свою знала добре, ні з ким не конфліктувала. Володя ніде офіційно не працював, підробляв у односельчан, із дівчиною ніколи не зустрічався. Та й дивувала поведінка хлопця: він не був агресивним, але сам з собою голосно розмовляв. У сільській раді, працівники культури району, які знали Ліду Іванівну, не раз казали, що Володю треба соціалізувати. Аби хоч гайки якісь крутив в колективі, спілкувався з ровесниками. Та й про лікування просили, щоб спецгрупу йому оформити, бо були всі на те підстави. Натомість жінка і слухати про це не хотіла. Занадто сильно його любила, оберігала, захищала.

За словами селян, 30 грудня Володимир вкотре не попередив матір і пішов у напрямку Михайлівки, де у родини залишилась стара хата.

– Лідія Іванівна відразу викликала поліцію та подала у розшук. Невдовзі розшукали молодика та привезли додому. А далі між ними виник конфлікт, бо Вова начебто образився за те, що матір заручилась підтримкою правоохоронців. І за годину до Нового року син схопив колун, зайшов до літньої кухні, де спиною стояла до нього ненька. Вдарив, і у жінки відкрилась сильна кровотеча, і вона померла. Після того Вова переодягнувся і сам пішов у бік Чечельницького району святкувати… Через два дні довідався до далеких родичів і попросив допомоги на похорон мами. Ті повідкривали роти, бо Ліда Іванівна була активною і на здоров’я не скаржилась. Володя зізнався, що скоїв вбивство. Без жодного каяття та сліз…

При слідчому експерименті був присутній і сільський голова Олександр Світайло, який поділився з нами подробицями.

– Вразило те, що на всі запитання син загиблої відповідав чітко, грамотно формулював речення. А коли його запитали, чи шкодує про вчинене, заявив, що ні. Мовляв, все одно би скоїв злочин. Цікавились у Володимира, чи просився на похорон матері, він відповів, що йому пропонували слідчі, проте відмовився. Сказав, що заслуговує на покарання, він здоровий і не треба нікуди везти. А наприкінці додав, що 10 березня 2034 року він зі мною зустрінеться, бо вже вирахував, коли вийде на волю…

У Бершадській місцевій прокуратурі ось як прокоментували ситуацію.

– Згідно з обставинами справи, у підозрюваного на побутовому ґрунті виник умисел на заподіяння смерті своїй матері у зв’язку з тим, що вона втручається у його життя. Після цього він пішов до підсобного приміщення, взяв колун для рубання дров і обухом умисно завдав близько 5 ударів у голову. Жінка від отриманих травм померла на місці.

Підозрюваному обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою, проводяться необхідні судові експертизи, відповідні слідчі та процесуальні дії.

Вікторія Снігур