На Вінниччині діють 1044 релігійні громади, 8 монастирів та 2 братства. З них п’ятьом організаціям треба змінити назву і вказати, куди саме йдуть гроші вірян. До складу таких релігійних об’єднань входить:

– Руська (Російська) Істинно-Православна Церква (РІПЦ). В Україні діє три єпархії цього релігійного об’єднання, зокрема:

– Вінницько-Хмельницька єпархія з центром у місті Вінниці та одна релігійна громада у м.Вінниці;

– Руська (Російська) Старообрядницька Церква (Безпопівська згода) інша назва – Древлеправославна Поморська Церква. В області діє одна релігійна громада у м.Літині;

– Руська (Російська) Древлеправославна Церква (Новозибківська згода) – в області відсутні релігійні організації цієї конфесії;

– Руська (Російська) Православна Старообрядницька Церква (Білокриничної згоди). Релігійні організації, які діють в Україні, входять до складу релігійного об’єднання Київської та всієї України архієпископія, яка територіально знаходиться у м.Вінниці і підпорядковується Московській митрополії. Крім того, в області діє дев’ять релігійних громад — по одній у м.Вінниці, Барському, Бершадському, Тиврівському і Чечельницькому районах та 4 громади у Жмеринському районі.

Українська Православна Церква (в єдності з Російською Православною Церквою). Релігійне об’єднання УПЦ входить до складу Російської Православної Церкви. В Україні діють 53 її єпархії, зокрема три у Вінницькій області: Вінницько-Барська, Могилів-Подільська — Шаргородська та Тульчинсько-Брацлавська.

Втім, замість того, аби засісти за юридичні документи і проходити процедуру реєстрації релігійної організації, представники колишнього Московського патріархату гуртуються у мобільні групи і подорожують областю, влаштовуючи акції протесту проти зміни підлеглості релігійної громади.

Відтепер, згідно з чинним законодавством, рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін до статуту релігійної громади ухвалюється загальними зборами релігійної громади, які можуть скликатися її членами. Членство у релігійній громаді грунтується на принципах вільного волевиявлення, а також на вимогах статуту релігійної громади. Рішення про зміну підлеглості ухвалюється не менш ніж двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади. Забороняється вчиняти будь-які дії, наслідком яких може стати відчуження майна релігійної організації до завершення процедури зміни підлеглості релігійної організації. Частина громади, не згодна з рішенням про зміну підлеглості, має право утворити нову громаду і укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником (або користувачем). Все можна вирішити мирно, спокійно і без надуманих конфліктів.