Міністр соціальної політики Рева закликав українців не оплачувати рахунки за газ за завищеними цінами. Голова Вінницької ОДА Коровій звернувся до НКРЕ, Антимонопольного комітету, прокуратури та СБУ Вінницької області і вказав, що ПАТ «Вінницягаз» і ТОВ «Вінницягаз Збут» з жовтня 2018-го розраховують споживання газу за нормами, які існували до 2016 року. Очільник області закликав вінничан ігнорувати дорахування за газ і сплачувати по обгрунтованих нормах, які існували з 2016 року. Що робити людям, чи треба їм звертатись за перерахунками до газопостачальників?

– Ні, не потрібно ніяких перерахунків! Компанія ТОВ «ВінницягазЗбут» підтримує позицію Вінницької ОДА про те, що за спожитий газ потрібно сплачувати відповідно до закону. Нарахування ТОВ «Вінницягаз Збут» здійснює за діючими нині нормами споживання, встановленими чинним законодавством, — наголосив Василь Сопільник, директор ТОВ «Вінницягаз Збут». — Сьогодні наша компанія постачає газ 464,7 тис. споживачів Вінниччини, в тому числі 451,2 тис. побутових споживачів. З 1.11.18 вартість природного газу для населення та релігійних організацій (крім обсягів, що використовуються для їхньої виробничо-комерційної діяльності), з урахуванням плати за розподіл та транспортування складає 8549 грн. за тис. кубів. Раніше, до 1.11.18, ця ціна становила 6958 грн. за тис. кубів. Зміни запроваджені постановою Кабміну від 19.10.2018 р. № 867 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу».

На 1 січня 2019 р. сума заборгованості споживачів газу перед ТОВ «Вінницягаз Збут» сягнула 613,6 млн грн., в тому числі населення заборгувало 608,9 млн грн.

Василь Сопільник запропонував споживачам самостійно отримувати всю інформацію по особовому рахунку, ціну газу, розрахунків тощо в «Особистому кабінеті» на сайті 104.ua, або звернутися до Центрів обслуговування клієнтів, відділень клієнтського сервісу на місцях для звірки даних.

В усіх питаннях газопостачання споживачі природного газу можуть звернутися до Контакт-центру компанії ТОВ «Вінницягаз Збут» за номерами тел. (0432) 509-104, 067-01-10-104. Урядова «гаряча лінія» – 1545.

30 січня 2019 року Кабмін знизив норму споживання газу споживачам без лічильників до 3,29 куб. м. на одну людину в місяць. Це вже друга спроба уряду зменшити нормативи. Перший раз Верховний суд визнав рішення уряду незаконним і повернув минулорічні норми. Представник НКРЕ закликав населення погасити заборгованості, виплативши повну суму, зазначену в січневих платіжках. А коли уряд затвердить нові норми споживання газу знову — облгази будуть готові провести перерахунок.