От тільки селяни побоюються, що таке «добровільне» об’єднання може стати напівпримусовим. До редакції газети звернулись жителі села Мончин Погребищенського району, які нещодавно дізнались про те, що в майбутньому вони можуть стати частиною Самгородської ОТГ на Козятинщині. Така перспектива людей не влаштовує, адже із сусідами у них навіть немає транспортного сполучення. А дорога – наче після бомбардування!

– Тиждень тому на сайті Вінницької обласної ради опублікували проект рішення про затвердження нового Плану адміністративного плану. Згідно з ним, Мончинська сільська рада, куди входить ще один населений пункт – Сопин, мала би увійти до Самгородської ОТГ та під юрисдикцію Козятинського району. Для багатьох це стало справжньою сенсацією, бо ніхто з людьми нічого не погоджував, — розповіла уродженка Сопина Катерина Бевзюк. — Саме тому я зателефонувала до керівництва районної ради, де мені відповіли, що протягом останніх трьох років на всіх нарадах йшлося про те, що Мончинська сільська рада стане частиною саме Погребищенської ОТГ, якої за фактом ще немає. Тим паче місцеві жителі таке рішення підтримували. Тим не менш ми вирішили зібрати збори та обговорити це питання. Спочатку заслухали жителів Мончина, які одноголосно підтримали приєднання саме до Погребищенської ОТГ. Адже не потрібно змінювати район, передавати всі документи в Козятин. Крім того, чимало нюансів із транспортом, бо на сьогодні жоден автобус у тому напрямку не їде, хоча раніше курсував двічі на день. Натомість із Вінниці до Погребища чимало рейсів, водії тричі на тиждень заїжджають як до Мончина, так і Сопина. Тому люди без проблем добираються на ринок, у лікарню та навчання. Ідею об’єднання з Поребищем підтримали і мешканці Сопина, але знайшлись такі, хто не проти Самгородка. Можливо, це через те, що місцева влада у цьому населеному пункті не має високої квоти довіри серед людей, не проводила у них зібрання та не доносила інформацію. Тож поки що чекаємо офіційного запрошення від Самгородка або Погребища щодо об’єднання. І після того це питання буде вирішуватись на громадських слуханнях.

Втім, як стало відомо, новий план адміністративного поділу можуть затвердити на найближчій сесії обласної ради, яка має відбутись 5 березня. В той же час варто зазначити: для того, аби територіальна громада доєдналась до центру, то це мають зробити і ті, які знаходяться з нею. А у випадку з Погребищем картина досить сумна, адже Сопин та Мончин знаходяться на окраїні району, і жодна із суміжних громад — Левківська, Черемошненська та Білашківська поки що у роздумах, бо кожен тягне ковдру у свій бік. Щодо перспективи із Самгородком, то тут не все добре. Адже першим селом Козятинського району є Вівсяники, які тільки себе розглядають центром ОТГ… Тож виходить, що мешканцям двох вищевказаних сіл поки що ні з ким об’єднуватись та розвиватись.

Віталіна Володимирова