Найбільше дискусій при обговоренні проекту оновленого перспективного плану формування спроможних громад Вінниччини може виникнути стосовно тих територій, де передбачається створити по одній ОТГ на район. Так вважає виконавчий директор Вінницького регіонального відділення Асоціації міст України Владислав Філатов.

– Це, наприклад, стосується Ямпільського району. Ідея створити там одну ОТГ вже обговорювалась минулого року, але так і не дійшли згоди. У той же час Ямпільська міська рада і міський голова пропонували на першому етапі створити об’єднану громаду навколо Ямполя, залучити до цього 3-4 сільських ради і вже почати працювати… Громади ж, які першими, ще в 2015 році, стали на шлях об’єднання, як Калинівська та Студенянська, вже у 2016-2018 роках отримували відповідну інфраструктурну субвенцію та можливості для наповнення бюджету і працюють для свого розвитку. А той, хто не робить цього, втрачає час і можливості, – говорить Владислав Філатов.

За його словами, при обговоренні перспективного плану не слід забувати про те, що громада має, насамперед, бути спроможною у перспективі. Це – головна мета реформи.

– За три роки у нас створено багато ОТГ, які мають чисельність 1,5-2,5 тисячі населення. На якомусь етапі вони отримують інфраструктурну субвенцію і, дійсно, можуть за рахунок цих коштів щось зробити. Але говорити про перспективу їхнього подальшого розвитку практично неможливо. У цьому проекті перспективного плану, наприклад, на базі Немирівського району, пропонується, що такі невеликі ОТГ, як Райгородська, Мельниківська, Ковалівська приєднаються до Немирівської міської ОТГ або Ситковецької селищної громади. Тут теж можуть виникнути проблеми у плані того, як між собою будуть конкурувати чи обговорювати ці питання голови вже створених громад. Хоча прикладом того, що голова готовий працювати, щоб громада далі розвивалася, є Студенянська громада. Вона створена однією з перших у нас в області, створена вона не за перспективним планом – об’єднано було дві сільських ради, які між собою навіть дороги нормальної не мали. Але працюють вони вже три роки, отримали відповідну інфраструктурну субвенцію, витрачаються на дороги, на освітлення, на будівництво водогонів. Голова цієї громади каже, що настане час і, якщо буде створена в межах Піщанського району одна громада, вони готові вливатися в цю громаду і працювати разом.

Ви бачите ознаки того, що ця реформа вже буде незворотною?

– Потрібно сподіватися на те, що люди побачили, скільки всього позитивного сталося за 4 роки проведення цієї реформи. Видно, що це – одна з найуспішніших реформ цих років. Показуючи людям кращі практики створених громад, ми сподіваємось, що незалежно від того, хто стане президентом, хто переможе на парламентських виборах, ніхто не зможе «підняти руку» на реформи, які дають результати. А для того, щоб курс був незворотним, його потрібно закріпити в Конституції так, як це робить Президент України, коли розглядається питання євроатлантичної інтеграції.