1 лютого під охороною поліції відбулись збори у Писарівці. Але цього разу без «тітушок» в рясах, як це вже було в селі 23 січня. І без місцевого священика МП Сергія, який правив останні 25 років. Після півтори години обговорень і суперечок релігійна громада погодилася перейти до Помісної Церкви – 101 голос «за», один – «проти»…

Селяни після цього заявили, що священику просто стало соромно за 60 «тітушок» на зборах у січні…

– Збори пройшли мирно і без чужих! Ви самі бачили, які настрої у селі… Бо після того, що сталось 23-го, громада була фактично одноголосно за ПЦУ, – розповів сільський голова Дмитро Науменко. – Хтось просто побоявся прийти… Але результати голосування зафіксовані на відео і письмово у протоколах…

А у вихідні в Хижинцях та Бохониках під Вінницею та у Вербовці, Морозівці Мурованокуриловецького району громади проголосували так само за приєднання до ПЦУ.

А ось у селі Гурівці Козятинського району ситуація поки незрозуміла. На місцевому храмі Різдва Пресвятої Богородиці на одному із замків встановили пломбу прибічники УПЦ МП, на іншому – ПЦУ. Тому ні одна з парафій не має змоги проводити богослужіння до вирішення питання приналежності церкви і державної її реєстрації.

– Почалось все 19 грудня, коли священик отець Вадим під час служби згадав Кіріла та Онуфрія. Далі заявив, що поріг храму мають право переступати він та ще двоє батюшок із Московського патріархату. Бо всі інші – розкольники. Ми вирішили провести загальні збори у будинку культури. Перед тим всіх людей поінформували. Але збори стали зривати представники МП, серед яких були молодики спортивної натури. Вони перебивали та провокували на бійку. Ми викликали поліцію і продовжили вирішувати питання, — повідомили парафіяни Надія Бабій та Ольга Дацюк. — Втім, ситуація настільки загострилась, що збори таки закрили. Протягом декількох днів члени лічильної комісії обійшли всіх вірян, і більшість за ПЦУ підписались. А вже 18 січня віруючі зібрались у церкві для освячення води. Отець Вадим знову вшанував Кіріла та Онуфрія. Але слово взяла парафіянка і заявила, що російська церква своїх солдатів благословляє на війну з Україною. Тоді піп запропонував прихильникам нової церкви піти. І частина людей це зробила. А коли через конфлікт він ще й скоротив молитву, багато вірян не стали брати воду або вилили її поряд. У подальшому діалог не склався, бо священик заявив, що не треба ніяких зборів, всі списки є і подані до єпархії.

Тому частина селян обурилась і опломбувала один замок у присутності поліції. Те саме зробив і батюшка Вадим. Ми їздили на прийом до митрополита Симеона і радились, як нам бути. Бо представники МП з’ясувати релігійне питання на нейтральній території не хочуть.

Додамо, що від 31 січня у Вінницькій області зросла кількість парафій, які змінили церковну юрисдикцію УПЦ МП на ПЦУ. Це церква святого Миколая у Крижополі, церква святих Кирила і Мефодія у Вінниці, громади села Майдан Вінницького району, Шевченкове Барського району, Кузьминець Гайсинського району, Примощаниці Барського району та Сніткова Мурованокуриловецького району.

Віталіна Володимирова