– Два наших сусідніх села — Стара Прилука та Нова Прилука – сотні років розвивались разом. У 2016 році вирішили об’єднатись. На місцевому референдумі більшість жителів Нової Прилуки підтримала ініціативу приєднання до Старої Прилуки, а не до Турбова, як це передбачав перспективний план. Далі були перші вибори, обрання сільського голови, формування депутатського корпусу, призначення старости та формування апарату новоутвореної громади, — розповідає голова Староприлуцької ОТГ Віктор Любченко. — Нині у нас близько 3,5 тисячі населення. Працює круп’яний цех, де працюють близько ста осіб, рибгосп, наші землі обробляють фермерські господарства. Школи — середня та 11-річка, а ще школа-інтернат. У Новій Прилуці розташована й турбівська міська лікарня. Це все робочі місця! Мабуть, половина наших мешканців працює й у Вінниці — робітники, інженери, викладачі, лікарі. Автобусне сполучення у нас із Вінницею набагато краще, аніж із Липовцем. Автобуси ходять з самого ранку, а останній рейс до нас о пів на восьму вечора. До того ж, вводять ще три рейси.

Ми вже відкрили свій відділ освіти — взяли сільські школи на наш баланс, комунальне підприємство! Розроблені та затверджені генеральні плани сіл. Провели у громаді 15 кілометрів водогону, зробили дві артезіанські свердловини, зробили взагалом близько 1,5 км асфальтованих доріг. Відкрили дитячі майданчики, встановлено систему енергозберігаючого опалення у будинку культури. Провели близько 5 км вуличного освітлення. Це лише за перший рік існування громади. Ми повні позитивних планів та амбіцій! Бо у минулому році у нас був бюджет у 18 мільйонів гривень. Нині вже теж близько 16 мільйонів.

Віктор Любченко каже — мешканці сусідніх сіл не проти приєднатись до успішної громади:

– Це село Костянтинівка. Вже провели там громадські слухання, збори. Є усі умови та можливості, аби ми далі були однією з найпотужніших громад Липовецького району. Та й усієї Вінницької області.

Ми звернулись до Вінницької ОДА із листом щодо внесення змін до перспективного плану, додавши до нас Костянтинівську громаду. За результатами розгляду звернення вже розробили відповідний проект рішення. Однак повною несподіванкою для нас став проект «нового» перспективного плану, що 17 січня цього року розмістили на сайті Вінницької обласної ради. За ним нашу ОТГ взагалі не включили до переліку «спроможних»… Жодної мови й про Костянтинівку, — обурюється Віктор Любченко. — Як у першій редакції перспективного плану нас було віднесено до… Турбова. Ми в жодному разі не бажаємо приєднуватись до Турбова. Хтось зацікавлений не дати «повітря» нашій організованій та дружній громаді. Чи хоче просто «задавити» та «підім’яти» під себе наші села? Чому під час розроблення планів об’єднання у високих владних кабінетах взагалі не враховують успішний досвід та не питають нас — простих українців?

Мешканці Староприлуцької ОТГ звертаються до голови Вінницької облдержадміністрації Валерія Коровія, облради Анатолія Олійника, депутатів та урядовців із проханням почути їх та не знищувати успішну територіальну громаду. А у разі ігнорування готові законним шляхом відстоювати та захищати свої права.

Редакція готова вислухати інші точки зору на цю ситуацію.