Як кандидат на чергових виборах президента Анатолій Гриценко був зареєстрований Центральною виборчою комісією 15 січня. За декілька днів до цього, 11 січня, відбувся XIII з’їзд «Громадянської позиції», де ухвалили рішення про його висунення. Кандидата підтримала не лише його партія, а й «Громадянський рух «Хвиля» Віктора Чумака, Європейська партія України Миколи Катеринчука, «Громадський рух «Рідна країна» Миколи Томенка та політична сила «Альтернатива» Єгора Фірсова. Спільне рішення цих сил можна назвати найпотужнішим об’єднанням демократичних сил на цих виборах.

У Вінницю Анатолій Гриценко приїхав вранці та відразу поїхав до Вінницького обласного клінічного госпіталю ветеранів війни. Заклад вважають одним із найкращих в Україні. З жовтня 2014 року тут пролікувалося більше 3 тисяч бійців із зони АТО, також близько 3 тисячам надали психологічну реабілітацію. Десятки пацієнтів та медиків прийшли послухати кандидата у президенти. Анатолій Гриценко розповідав їм про свій погляд на вирішення проблем, з якими стикнулась Україна, а також в режимі діалогу спілкувався із аудиторією.

Гриценко: «У владу треба повернути чесність і совість»

«Влада розповідає про 144 реформи, але все це фальш. Підніміть руку, чи ви вірите, що можете піти в суд та без хабара захистити своє право та свою власність? — спитав політик, на що не отримав жодної ствердної відповіді. — Можна безкінечно розказувати про успіхи, але люди в те не вірять. Треба повернути совість та чесність у владу».

На зустрічі були присутні десятки ветеранів, яких найбільше цікавило питання, коли та за яких умов Україна отримає назад окуповані наразі території та коли в державі пануватиме мир. Анатолій Гриценко визнав, що загроза з боку Росії існує досі, тому Україні треба ставати міцнішою. За його словами, повернути окупований Донбас за п’ять років цілком реально.

«Території можна повернути і завтра, але на умовах капітуляції. Путін хоче, щоб там було дві автономні республіки. Щоб тим, хто нас збивав, все простили і щоб ми платили за той шабаш. Це не гідні умови. Гідні умови, коли ми контролюємо кордон, коли нам повернуть все, що ми втратили економічно. Я в програмі написав, що за п’ять років це можна зробити і я докладу зусиль, хоча це буде непросто», — підкреслив Анатолій Гриценко.

Під час прес-конференції Анатолій Гриценко розповів, як планує боротись із корупцією та якими будуть його перші кроки на посаді президента. Але головною темою стала заява кандидата, що він виграв суд проти народного депутата від Блоку Петра Порошенка Олександра Бригинця. Ще у вересні Бригинець розповсюдив у соціальних мережах неправдиву інформацію, яка стосувалась Гриценка. Нардеп писав, що екс-міністр оборони начебто розпродав військову техніку на більш ніж мільярд гривень. Відразу після цієї заяви Анатолій Гриценко подав позов у суд.

«Перед вами свіже рішення суду за моїм позовом до Бригинця, депутата фракції БПП, яким бруд проти мене визнано недостовірним і таким, що принижує мою честь, гідність і ділову репутацію», — сказав Гриценко.

Цивільну справу за позовом Анатолія Гриценка до Олександра Бригинця та партії «Блок Петра Порошенка» про захист честі, гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації розглядав Дніпровський районний суд.

«Жодного кримінального провадження, жодної справи, жодного статусу обвинуваченого не було і не буде», — підкреслив кандидат у президенти.

Вже ввечері Анатолій Гриценко зустрівся із виборцями в будівлі Вінницької обласної філармонії ім. Леонтовича. Зала була повна.

«Вибори дають нам шанс – повернути у владу професійність, чесність і совість. Щоб людина, родина і наша країна жили гідно – в мирі, добробуті і безпеці! Потрібні швидкі рішучі зміни. Порядок і справедливість», — наголосив у своєму виступі Гриценко.

Не буде «любих друзів», невідворотність покарання має бути для всіх

Кандидат у президенти коротко розповів про свою передвиборчу програму, яка включає такі важливі блоки як безпека, боротьба із корупцією та олігархами, покращення економіки. За його словами, верхівка корупції буде відрізана з першого ж дня на посаді.

«Не буде «любих друзів» – буде невідворотність покарання для всіх, незалежно від партійної приналежності, влади чи опозиції. Не буде нав’язування Україні чужої волі – президент буде укладати лише вигідні для України угоди», — наголосив Анатолій Гриценко.

Також політик оголосив перед вінничанами, що в країні не буде безсистемних реформ і експериментів з економікою. За його словами, має бути економічне зростання темпами 10% щорічно. Він додав, що середня зарплатня повинна складати мінімум 700 євро. Тоді українці не виїжджатимуть за кордон, а будуватимуть свою країну. За словами кандидата, викорінення олігархічних монополій дозволить досягти цієї мети, а також знизити тарифи на житлово-комунальні послуги.

Анатолій Гриценко пообіцяв вінничанам, що готовий виконати свою програму за один президентський термін. Після цього він передасть керування державою молодим та креативним політикам. Виборці, які прийшли послухати кандидата, дуже схвально відреагували на його заяву не триматись за крісло.

Іван МИХАЙЛЮК