У людей середнього та похилого віку часто виникає оніміння в кистях рук, спочатку воно особливо не турбує, але через деякий час приєднуються біль та слабкість кисті, порушується сон.

Причиною цих проблем є стиснення серединного нерва, що іннервує чотири пальці кисті та долоню під поперечною зв’язкою зап’ястка. Виникає це захворювання внаслідок потовщення вказаною зв’язки з різних причин та має назву — «Карпальний тунельний синдром» (малюнок 1). У жінок та чоловіків хвороба розвивається в зв’язку з роботою, пов’язаною з постійним навантаженням на кисть, травматизацією ділянки зап’ястя під час роботи. До розвитку цього захворювання схильні програмісти, кравці, музиканти, столяри, доярки тощо. Іноді захворювання виникає без видимої причини. Схильні до розвитку оніміння в кистях також вагітні жінки.

Хворим на карпальний тунельний синдром важко виконувати руками прості вправи: утримувати мобільний телефон, писати, прибирати, зачіплювати ґудзики, виконувати елементарну роботу у побуті. Особливо нестерпним оніміння (терпкість) буває вночі. Хворі прокидаються серед ночі від болю та оніміння в кисті. Пальці стають «як не свої», пацієнти скаржаться на необхідність постійно розтирати пальці кисті. Це призводить до безсоння, зниження загальної працездатності. З часом, у занедбаних випадках, виникає всихання м’язів в ділянці підвищення великого пальця та значно обмежуються руки пальцями кисті, що може привести до інвалідності (малюнок 2)!

Щоб підтвердити синдром карпального каналу, використовуються спеціальні методи дослідження, такі як УЗД серединного нерва на кисті (ступінь деформації нерва в каналі) та електронейроміографія (погіршення проведення електричного імпульсу по нерву), що дозволяють точно визначити стадію захворювання та підібрати відповідне лікування в кожному конкретному випадку індивідуально.

На початкових етапах можливий прийом ліків, проведення блокад, при неефективності показано хірургічне втручання. Для цього в нашій клініці використовується найбільш сучасна ендоскопічна система компанії Karl Storz. Операція проводиться під місцевим знеболенням нейрохірургами, що пройшли стажування за кордоном. Під час операції виконується розріз над зап’ястком довжиною близько 1,5 см, в утворений канал вводиться тонкий ендоскоп, під контролем якого розсікається потовщена поперечна зв’язка зап’ястка, чим досягається усунення стиснення серединного нерва.

Загальна тривалість хірургічного втручання близько 30 хвилин, що дозволяє вже наступного дня виписувати з лікарні пацієнта. Зазвичай через добу хворі відчувають покращення. Значно зменшується або зовсім зникає біль, регресує оніміння в пальцях кисті, наростає сила. Ми перші в Україні почали використовувати подібну технологію та маємо найбільший досвід в проведенні цих операцій.

Якщо у вас чи ваших близьких виникла подібна проблема — не зволікайте! Потрібно якнайшвидше почати лікування! Отримати консультацію можна за адресою:

м. Вінниця, хірургічна клініка «Спайнекс» (Spinex), вул. Князів Коріатовичів, 209А, 0432 50-70-90, 050540-54-99.

МОЗ України Наказ № 58 від 10.01.2019 р.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.