Вказана особа вимагала від потенційного забудовника для себе та керівництва Могилів-Подільської міської ради 15 тис. доларів США за підписання договору суперфіцію та подальше сприяння в одержанні у власність земельної ділянки площею 0,3 га під багатоквартирну забудову. До слова, суперфіцій — право користування чужою земельною ділянкою для забудови, окремий вид прав на чужі речі. Особливість суперфіцію полягає в тому, що таке право може відчужуватися землекористувачем або передаватись у порядку спадкування на підставі договору або заповіту і дає право землевласнику на прибуток від промислових об’єктів, збудованих на наданій земельній ділянці на умовах суперфіцію.

У прес-службі прокуратури області розповіли, що підприємливого чиновника затримали саме у момент отримання першої частини неправомірної вигоди в сумі 7 тис. 500 доларів США завдяки вже відлагодженій спільній роботі працівників прокуратури області та управління захисту економіки у Вінницькій області департаменту захисту економіки Національної поліції України. Незабаром йому оголосять підозру у вчиненні злочину і оберуть міру запобіжного заходу.

Як згодом стало відомо нашому журналісту із неофіційних джерел, мова йде про начальника земельного відділу Могилів-Подільської міської ради Миколу Громчевського. Він одружений та має двох дітей. Дружина теж працює в мерії, але в управлінні праці та соціального захисту. У родини у власності квартира, дім в селі та готівкою 5000 доларів. Де зараз перебуває начальник земельного відділу — ніхто не знає. Але його автомобіль вже знаходиться на штрафмайданчику.

— Все місто на вухах, адже такої події тут давно не було. Чесно кажучи, затримання очікуване, бо неодноразово чув від місцевих, що земельні питання вирішувались не просто так. І такси називають різні. Наприклад, за можливість поставити торгову точку два на два, аби торгувати пончиками — плати від 500 до 1500 доларів. І всі чудово розуміють, кому це збиралось і йшло в кишеню, — розповіли нам на правах анонімності джерела в органах. — Бо у нашому місті вже давно кажуть, що все вирішує одна людина. І якби вона дізналась, що хтось за її спиною взяв гривню — підлеглого викинули б з роботи і виселили з міста. Щодо даної ситуації, то кажуть, що спочатку ходила цифра 15 тисяч доларів. Але органи офіційно звітують про 7500. Можливо, мали частинами передавати. Чому так дорого? Бо ділянка, про яку йдеться, непогана і знаходиться в центрі Могилева-Подільського. Довгий час вона пустувала, і видно, що знайшлась охоча людина. І, мабуть, дуже непроста.

Тим часом у Могилів-Подільській міській раді від коментарів утримуються, а міський голова на телефонні дзвінки не відповідає.

Валентина Лісова
Ілона ВАЛЬТЕР