2 лютого в Будинку культури села Михайлівка Гайсинського району зібралось близько 200 мешканців. Вони зійшлись на схід села для того, щоб обговорити з ким їм далі «жити і дружити», точніше кажучи – визначитись до якої громади приєднуватись: Краснопільської об’єднаної територіальної громади (ОТГ), Гайсинської, а чи створювати «союз» з Грановом.

Полишивши свої суботні справи, люди різного віку поступово сходяться до сільського осередку культури. Чоловіки гуртуються на сходах. Жінки проходять до зали. Ведуть між собою розмови на різні теми. Все спокійно і ніщо не передвіщає бурі.

Скликання зборів ініціювала група створена з місцевих жителів, після того коли 30 січня у Краснопільці відбулось спільне зібрання, на якому були присутні члени Михайлівської громади.

Обговорення розпочалось з виступу представника ініціативної групи, колишнього сільського голови Михайла Уманця (займав посаду голови Михайлівської сільської ради із 2002 по 2015 роки.), який висловив власну думку і запропонував односельцям провести обговорення.

– Відповідно до закону про місцеве самоврядування в Україні, громада вирішує все, – говорить. – Сьогодні ми повинні прийняти рішення і будемо рахувати, що процес розпочато. Я висловлюю свою думку чітко і ясно: наш напрямок – Гранів.

І тільки після цього настрої людей змінюються. Виявляється, у михайлівчан різні погляди і думки.

– Коли я був на зібрані у Краснопільці, нам розповідали про їх успіхи, – продовжує Михайло Васильович. – Зробили вони дійсно багато: ремонт дороги і дитячого садочка, центральний офіс, тягнуть водогін. Я виступив і сказав: «У Михайлівці все зроблено і ми цей етап завершили».

Доповідач обґрунтовує, чому михайлівчанам не варто приєднуватись до Краснопілки. Зачитує для порівняня цифри.

– По населенню Краснопільська громада об’єднує 4305 чоловік. Якщо об’єднається Гранів і Михайлівка, це буде 4000 населення. Діти – основне. У них дітей шкільного віку близько 430 чоловік. Якщо взяти в сумі Михайлівку і Гранів, матимемо 550 дітей шкільного і дошкільного віку. Площа Краснопільської громади 174, 6 км кв. Коли ми об’єднаємось, це буде 140 км кв. Хіба це велика різниця?

Найбільше присутніх у залі здивувало, що на зборах була відсутня голова сільської ради Валентина Володимирівна Топочканова. У подальшій розмові з Михайлом Уманцем з’ясувалось, що її запросили на зібрання.

– Вона знала про збори, – пізніше розповів чоловік. – Ми віднесли запрошення. ЇЇ не було. Валентина Володимирівна його викинула, але у п’ятницю поїхала у поліцію і написала заяву про незаконне проведення дійства.

На зборах михайлівчан виступив гранівський голова Віктор Боднюк. Він запропонував присутнім власне бачення, чому двом селам потрібно створити єдину громаду. Запевнив, що спільно вони стануть спроможними.

– Ви повинні самостійно все вирішити, – говорить. – Да, я маю свою чітку позицію – народ має право вирішувати. А вас що хочуть приєднати за «нараївським варіантом» без згоди громадян? На минулому тижні я був у Вінниці. Мене запитали: «Хто з вами буде?». Відповів, що будемо переконувати мешканців Михайлівської, Семиріцької та Чечелівської громад. Тим більше, до нас хоче приєднатись громада Леух Іллінецького району.

З почутого у залі стає зрозуміло, мешканці села не знають, що взагалі передбачає реформа децентралізації. Думки діляться.

– У мене такі сумніви, як і у всіх, чи Гайсин, чи Гранів, – говорить михайлівчанка Любов Діденко. – Краснопілка однозначно відпадає. По всій інфраструктурі ми кращі. З Грановом у нас більше родинних зв’язків. Дуже добре розумію, якщо ми самостійно не вирішимо свою долю, нас автоматично приєднають до Краснопілки згідно перспективного плану. Нам багато обіцяли, але конкретики немає.

Ситуацію щодо створення об’єднаних тергромад у Гайсинському районі охарактеризував директор відокремленого підрозділу «Центру розвитку місцевого самоврядування» Вінницької області Олег Левченко.

– У Гайсинському районі процес децентралізації затягнули,– коментує Олег Васильович. – У повноваження районних адміністрацій входило роз’яснення функціонування громад. Тому діалог між нинішніми головами громад, сільських голів, адміністрацією і нами, як експертами, може пояснити, як все може функціонувати. 30 січня в Краснопільці ми говорили про три речі: можна нічого не робити і втрачати кошти, можливості, по-друге можна приєднатися до вже створенної і не дублювати органи управління, а в Михайлівці створити представництво органів. Третій варіант, спробувати їм об’єднатися з іншими громадами. Про те, вони повинні рахувати кількість коштів, можливість утворення органів управління і чи є наявний персонал. Мінрегіон визначає, якщо громада буде до 5 тис. населення, то вона буде потенційно не спроможна. У перспективному плані ми намагались відобразити, що б громади були в межах 6 – 7 тисяч. Категорично виступаємо проти створення малих громад. Перспективний план формується на підставі кількох параметрів: відстані доїзду – максимум 25 км, кількість населення – не менше 250 дітей шкільного та 150 дітей дошкільного віку.

– Існують різні маніпуляції. Людям нічого не пояснили. Ми зустрічались з гранівським головою. Декілька раз говорили про їх виклики і загрози. Нас не почули. Вони пробують казати, що це тиск на них. Однобока позиція та бачення.

– Проект рішення обласної ради про схвалення у новій редакції перспективного плану формування територій громад Вінницької області, де Михайлівка та Гранів входять до Краснопільської ОТГ нещодавно розглядався на засіданні комісії обласної ради з питань місцевого самоврядування, – коментує голова комісії Лариса Білозір. – Така конфігурація є найбільш взаємовигідною та фінансово обґрунтованою для Михайлівки та Гранова, адже Краснопільська ОТГ на сьогодні уже має позитивні напрями розвитку і посідає 3 місце за показниками соціально-економічного розвитку за 2018 рік серед сільських ОТГ Вінницької області.

– Гранівський голова на комісії зазначив, що він бачить єдиний варіант об’єднання – навколо Гранова, – продовжує Лариса Миколаївна. – Однак одразу скажу, цей варіант нереалістичний.Таке об’єднання навряд чи піде на користь громадам, його навряд чи погодять в Кабінеті Міністрів.Ситуацію активно розкручує сільський голова села Гранів Віктор Боднюк. Він прагне приєднати Михайлівку та зберегти за собою владу. На думку експертів, оптимальним шляхом для села Михайлівки, з огляду на спроможність громади, може бути об’єднання з Краснопільською ОТГ, не дивлячись на те, що відстань до центру довша, але цілком відповідає методиці формування громад згідно 214 постанови.

У спілкуванні з головою Краснопільської ОТГ Катериною Романенко з’ясовується, що зустріч 30 січня, в більшості спрямовувалась на ознайомлення михайлівчан з здобутками розвитку впродовж року і налагодження співпраці.

– Враховуючи Перспективний план, який затверджений комісією обласної ради, Михайлівку, Гранів, Грузьке експерти рекомендують приєднати до нас, – говорить Катерина Миколаївна. – Зважаючи на такі пропозиції, офіційно запросила Михайлівську громаду, щоб актив, депутати, керівники установ ближче познайомились з першими напрацюваннями в нашій громаді з подальшою метою, щоб ця громада хотіла сама до нас приєднатись. Ми презентували проект. Показали, які маємо надходження, із чого формується бюджет.

Відбулось спілкування між медиками, працівниками освіти, культури. Все робилось із метою, щоб михайлівчани не боялись йти в об’єднання. Язапропонувала співпрацю в рамках закону «Про співробітництво територіальних громад», який дозволяє укладати угоди про співпрацю. Чи вони об’єднані, чи ні – це ні до чого не зобов’язує, але в такому випадку на розвиток виділяється до 500 тисяч гривень. Такий процес підтримує Вінницька обласна рада. Досить активізувався Гранів. Це їх право. Аленаселення накручують. Якби Гранів спрямував свої сили правильно, це було б одне питання. Людей озлобили, наговорили, що їм нав’язують думку, обманюють. Вони агітують, це все правильно, але повинні бути факти, аргументи, розрахунки, визначена перспектива для цієї громади.

Через декілька днів нам вдалось поспілкуватись з головою Михайлівської громади Валентиною Топочкановою.

– Я завжди відстоюватиму членів громади тільки із позиції, яка наближає до кращого, – говорить сільський голова. – Щоб мої жителі після об’єднання не відчували жодних незручностей, щоб не втратили те, що маємо. Іншої позиції не бачу.

– Варто вислухати кожного жителя. Ми повинні зібрати громаду, не так як було зроблено 2 лютого опонентами. Потрібно виробити спільну думку, а не тих людей яким пообіцяли краще майбутнє у Гранівській територіальній громаді. Ми не повинні слухати одну сторону, яка була на зібрані. Я хочу, щоб були присутні представники Гайсина, Краснопілки і Гранова. Свою долю нехай вирішують михайлівчани, а не Віктор Максимович Боднюк. Не довівши до відома, зробили на території села переворот.Щодо запрошення від ініціативної групи, так я його не отримувала. Його не отримувала голова Краснопільської об’єднаної територіальної громади Катерина Миколаївна Романенко. Ніхто не повідомляв, що організовуватимуться слухання.

На завершення ознайомлюємо про прийняті михайлівчанами на зібрані рішеннями. Збори затвердили підписний лист, в якому мешканцям села пропонується визначитись до якої громади вони бажають приєднатися: Гайсинської, Гранівської чи до Краснопільської. По-друге, провести подвірний обхід. Створено дві ініціативні групи у складі п’яти чоловік, які проводитимуть обхід села.

– На жаль, до групи, яка б мала агітувати за Краснопілку ніхто не захотів ввійти, – сказав Михайло Уманець.

Від початку реформи, яка стартувала 2016 року, у Вінницькій області створено 42 об’єднаних територіальних громади. Серед них два утворення в межах Гайсинського району: Кунківська ОТГ, голова — Віталій Безбах, створена 30 квітня 2017 року, Краснопільська ОТГ, голова — Катерина Романенко, сформована 29 жовтня того ж року.

Геннадій Таченко