Вінничанин Олексій Кириченко одним із перших пішов захищати наш мир та спокій на передову. Під командуванням генерала Сумрака брав участь в запеклих боях за Савур-Могилу у   складі 57-ої бригади. Втім, наприкінці серпня 2014 року під час виходу потрапив у полон терористів. Рідні про це дізнались від журналіста французького видання  “Le Mondе”. Спочатку нашого земляка  утримували у Старобешевому, потім – в Комсомольському, Донецьку, Макіївці. Неодноразово  його хотіли розстріляти. І тільки через три з половиною роки Олексія визволили із полону. Але вдома його чекали нові випробування долі — мама Віра, яка змогла подолати онкологію, та дружина Лілія, в якої діагностували  псевдопапілярну пухлину підшлункової залози. У світі зареєстровано усього близько тисячі випадків цієї хвороби, і родина Кириченків почала боротись! Зв’язувались із клініками Ізраїлю, Туреччини та Німеччини, але там запропонували хіміотерапію, що при такому типі пухлини не є ефективним. Зрештою, Олексій та Лілія обрали клініку в місті Лейпциг, де працює відомий у світі професор-онколог Міхаель Бартельс. Клініка виставила рахунок – 36 тисяч євро, а ця сума є непідйомною для родини. Тому, аби врятувати свою половинку, військовополонений Олексій Кириченко разом із блогером Андрієм Луганським наприкінці січня організували через  YouTube благодійну онлайн-трансляцію. Завдяки їй вдалося зібрати третину суми – 380 тисяч гривень. Десятьом українцям, які пожертвували найбільше, подарували  книги “Савур-Могила”.  Але оскільки коштів ще бракує і час йде на хвилини, вдруге пряме включення провели 10 лютого. Протягом двох годин вінницький боєць розповідав про перебування у полоні та видавництво підпільних газет “Тюремний укроп” у колонії в Макіївці.

– Мене ДНРівці взяли під варту за начебто пособництво терористам. Уявляєте, навіть документ відповідний видали. Умови в полоні були жахливими. Хлопці казали, що свиней вдома краще годували. Сипались зуби, знеболювальних бракувало. А в камерах 8-9 градусів тепла. Взимку спали вдень, бо так було тепліше. Все, що можна, нашивали на ковдри, – розповів у прямому ефірі вінничанин Олексій Кириченко. –  Обміни постійно зривались. Потім приїхала ще Надія Савченко, привезла теплі речі, за що щира подяка. Але виник подив як вона взагалі у колонію потрапила, бо це навіть забороняли Червоному Хресту. В мене була  версія, що там були певні політичні ігри, бо та сторона хотіла, що Україна звернулась  офіційно і визнала терористів… Було таке, що взагалі не мали певний час зв’язку із рідними й почали голодування. Викликали охорону, нас добряче побили. Я на півгодини втратив свідомість, а потім як вибачення нам дозволили телевізор. Проте мені то було нецікаво, більше хотів побути на самоті. Із нами в колонії був боєць Бізя, який родом з Волині. Якось  він сказав, що у них свині виростають до 400-500 кг. У більшості хлопців це викликало обурення. Так і народився в мене сюжет для першого номера нашої підпільної газети “Тюремний укроп”. Усе писали завдяки простому олівцю. Наступну газету присвятив тюремному “кабану” – так званим передачам. Якщо спочатку їх віддавали цілими, то потім обкрадали.

Після шокуючих подробиць перебування у полоні був проведений благодійний аукціон для лікування Лілії. Втім, збір досі триває. І родина Кириченків сподівається на допомогу небайдужих земляків.

Аби допомогти Лілії,  ось реквізити.

ПриватБанк 4149 6293 1031 1360 (гривня). Отримувач – Кириченко Олексій.

Чи просто поповніть рахунок телефону Київстар +38 068 584 11 18 Водафон +38 095 198 19 27

Вікторія Снігур