Наша газета вже повідомляла про те, як на День студента у Вінниці прокуратура спільно з працівниками управління захисту економіки на одній із вулиць затримали одного із викладачів місцевого вузу. Йому інкримінують вимагання хабара.

Він вимагав та отримав неправомірну вигоду в сумі 350 доларів за позитивне вирішення питання про успішний захист дипломної роботи студентом. Ось як тоді цей інцидент прокоментували у прес-службі прокуратури Вінницької області:

– Затриманому 25 січня під час отримання неправомірної вигоди голові циклової комісії одного з освітянських вузів Вінницькою місцевою прокуратурою повідомлено про підозру в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України. Також Вінницьким міським судом педагогу обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з визначенням застави в сумі 153 680 грн. Він її відразу сплатив. У ході першочергових слідчих дій, під час обшуку в службовому кабінеті викладача, виявлено та вилучено більше 10 тис. гривень у конвертах та елітні алкогольні напої. На даний час у кримінальному провадженні проводяться слідчі дії.

До цього часу слідчі так і не повідомляли, про який освітній заклад та педагога йде мова. Втім, нашому журналісту вдалось з’ясувати, що підозру оголосили голові циклової комісії радіотехніки Вінницького технічного коледжу Сергію Цирульнику. Він відсторонений від викладацької роботи на 60 діб і ніяких коментарів не дає. Керівництво теж утримується, бо триває слідство і варто дочекатись рішення суду. Більшість студентів та випускників у соцмережах стверджують, що педагога могли підставити. Є такі, які його дії засуджують і кажуть, що це не вперше. Колеги шоковані і ось що нам розповіли.

– Сергій Михайлович — це те, на чому тримається відділення радіотехніки та спеціальність, бо є фанатом своєї справи! У нашому закладі працює викладачем спеціальних дисциплін із 1994 року. Циклову комісію «Радіотехніки» очолював останні десять років. Якщо чесно, у цієї посади багато обов’язків і мало прав. Одним із таких обов’язків є контроль за формуванням навчальних програм. Проявив себе компетентним фахівцем, дисциплінованим та відмінним працівником. Велику увагу приділяв поповненню, відновленню та вдосконаленню матеріальної бази лабораторій. Розробляв лабораторні макети, які використовуються у навчальному процесі та завжди впроваджував нові технічні засоби навчання. Має науковий ступінь «кандидат технічних наук», а в 2007 році отримав звання «Відмінник освіти України». Саме Сергій Цирульник у 2011 році започаткував проведення Всеукраїнських олімпіад з радіоелектроніки. І у 2016-2018 роках команда коледжу під його керівництвом виборювала перші місця, — розповіла одна із колег Сергія Цирульника — Щодо самої ситуації із хабарем, то наскільки мені відомо, питання стояло зовсім не так. Говоримо відверто: якщо студент не вміє сам написати диплом чи курсову роботу, він їх купує. Але можна це взяти, наприклад, у студента, який колись навчався. Максим не хотів робити курсовий проект, тому що предмет дуже складний, і потрібно докласти чимало зусиль. Більш того, успіхи в навчанні у студента-контрактника були не надто високими — навчався він на трійки, але пари ніколи не прогулював. І коли вчергове прийшов і приніс Сергію Цирульнику шматки з диплома, які колись готував інший студент, той обурився і запросив до розмови батька. До сесії залишався тиждень. Що було під час тієї розмови — невідомо. Припускаю, що кошти ніхто не вимагав і не хапав за руки, але рідні студента хотіли домовитись придбати роботу, а по факту вийшла підстава. Бо у результаті тато чомусь для себе вирішив, що його покликали, аби вимагати кошти. Написав заяву до прокуратури, і слідчі розробили спецоперацію… Затримання відбулось 25 січня біля перехрестя Келецька-Юності. У матеріалах йдеться про те, що хабар начебто взяв за те, аби було позитивне рішення щодо питання дипломного проектування. Та насправді то був курсовий проект. Взагалі захист «дипломів» відбувається влітку і рішення приймає спеціально призначена комісія. Сподіваємось, що розслідування справи буде розглядатись об’єктивно…. А ми чекаємо на повернення свого колеги, адже доводиться його підміняти.

Інші викладачі ось що додали:

– Практика купівлі курсових та дипломних проектів давно поширена у нашій країні. В Інтернеті тисячі повідомлень. Є толкові студенти, які не сплять ночами і самі все роблять, а є такі, хто цілий семестр програлись у телефоні, а тоді приходять і відверто кажуть, що нічого не будуть робити! Є такі, хто паралельно працює, аби підзаробити, і не встигає з навчанням, тому теж купують дипломні та курсові… Ми нікого не захищаємо, але давайте будемо відвертими та чесними!

Відомо, що студента-четвертокурсника Максима, в якого за матеріалами слідства і просили хабар, характеризують як спокійного та малоконтактного юнака. Під час сесії він написав заяву і був відрахований з коледжу. На два останні іспити не з’явився, мав заборгованості за інші предмети. Кажуть, що хлопець їде за кордон, де працює його батько.

Віталіна Володимирова

Від редакції. Зрозуміло, що тема ця резонансна і на адресу редакції ми постійно отримуємо чимало скарг щодо подій, які відбуваються у освітніх закладах. Тому готові вислухати інші точки зору на цю ситуацію.