За останній тиждень таке рішення ухвалили в шести населених пунктах. 5 лютого відбулися загальні збори людей у селі Кузьминцях Гайсинського району, хоча напередодні приїжджали батюшки МП і вмовляли їх не проводити. Проте селяни їх не послухали і зібрались для вирішення доленосного питання.

– Хіба можна цуратися крові наших загиблих людей, які досі гинуть за нас, за територіальну цілісність? Ми молимося за них та Україну. І від віри не відвертаємось, навпаки! – кажуть жителі Кузьминців. — Настоятель місцевого храму святого Димитрія Солунського отець Андрій служить у нас 29 років. Це патріот та прекрасна людина. Він ще раніше мав ідею перейти до Помісної церкви, але тоді не було юридичної підстави. Та коли ми отримали Томос, жодних вагань не було. Церква і народ повинні бути єдиними, тому наш священик та громада у складі 132 осіб одноголосно висловилися за перехід до Православної Церкви України. Ми стали першими із 37 інших храмів Гайсинщини…

Того ж дня до управління Вінницько-Барської єпархії звернулися парафіяни храму Покрови Пресвятої Богородиці села Кісниці Крижопільського району з проханням прийняти їх під управління ПЦУ. Люди розповіли, що ще 23 січня у їхньому селі відбулися збори, на яких 72 парафіяни проголосували за вихід з УПЦ МП. Однак із цим рішенням не погодився настоятель місцевого храму, який 2 лютого скликав «свої» збори. Але цього разу його не підтримали ще більше парафіян. 85 проголосували за ПЦУ і лише 4 – за УПЦ МП.

Свою проукраїнську позицію висловили і мешканці Цекинівки Ямпільського району. Там 7 лютого громада парафії святої великомучениці Параскеви П’ятниці ухвалила рішення перейти під канонічне підпорядкування Православної Церкви України. Збори вірян відбулися без порушень публічного порядку. Священику дали час на роздуми. Аналогічне рішення прийняли і в Долинянах Мурованокуриловецького району. А ось в Чернятині Жмеринського району громада храму первомученика архідиякона Стефана теж перейшла до ПЦУ, проте згодом місцевий священик зібрав кілька десятків парафіян і закликав визнати збори нелегітимними. На відео, яке оприлюднила єпархія МП, він заявив, що свій патріотизм треба показувати на Сході, а не під час вирішення релігійних питань. Також просив людей «бути мудрими і зберігати православну віру». А те, що говорить інша сторона, на його думку, є «набором слів».

Цієї суботи зібрались і мешканці Яришівки Тиврівського району. Під час голосування за перехід до ПЦУ проголосували майже всі присутні.

– Виступали священнослужителі ПЦУ з благочинним отцем Іваном. Слово взяв і священик МП отець Євгеній, якому жителі села запропонували перейти до ПЦУ, від чого він відмовився, аргументуючи це тим, що вже належить до УПЦ (МП). Мовляв, цього їм не дозволяє робити Митрополит Онуфрій з Патріархом Кірілом, — розповіли нам місцеві мешканці.

Валентина Лісова