Цілком ймовірно, що про події, які останнім часом відбуваються у Могилеві-Подільському, скоро можна буде знімати бойовик із реальними героями! На початку січня наша газета розповідала про скандал, який стався у новорічну ніч за участі зятя мера Сергія Шевчука. Тоді він зі своєю дружиною та родичами відпочивали у кафе. Там був і місцевий підприємець Олександр Коломієць з дружиною. Стосунки між двома сторонами не найкращі, адже останні два роки вони судились через замах на вбивство, але в результаті судді виправдали впливового родича мера, бо начебто не встановили жодних доказів його причетності. Справа ця зараз у Верховному суді… Кажуть, що у ту новорічну ніч обидві родини знову згадували давні конфлікти, а після того сперечались, що хтось не так припаркувався. І почалось справжнє місиво!

– Очевидці бачили ніж саме в руках Сергія Шевчука. Далі у хід пішли битки, а падчірка мера Христина схопила мою доньку Ірину за волосся. Зять Сашко кинувся захищати свою половинку, тож майже всі удари дістались йому. Чоловіка повалили на землю, потім почали бити ногами по різних частинах тіла. В ході побиття, коли Олександр вже перебував на землі, йому всією масою тіла стрибнули на ногу, в результаті чого він відчув хрускіт та гострий біль, від чого втратив свідомість. Коли прийшов до тями – то помітив поруч з собою лише свою дружину Ірину Коломієць. Моїх рідних забрали до лікарні. В результаті у зятя переломи ноги, численні забої із підшкірними крововиливами, в Ірини — черепно-мозкова травма та численні синці, подряпини. Крім того, одразу після побиття Ірина констатувала відсутність ювелірних прикрас та мобільного телефону. Ми написали заяви до правоохоронців, — розповідала тоді нашому журналісту теща одного із потерпілих Тетяна Глущак.

Втім, у лікарні після конфлікту із ножовими пораненнями опинився і родич міського голови Сергій Шевчук. Підключив адвокатів і теж написав заяву до поліції, бо начебто це було цілеспрямоване бажання позбавити його життя. Інша сторона заявляла, що на місці була «підтасовка» і підрізати міг будь-хто. Розслідування цієї резонансної справи тривало більше місяця, і справжньою сенсацією для всіх стало те, що 6 лютого, прямо під час сеансу лікувального масажу, Олександру Коломійцю оголосили про підозру за фактом завдання ножових поранень зятю мера Могилева-Подільського Сергію Шевчуку.

У п’ятницю Вінницький міський суд обирав йому міру запобіжного заходу. Чоловік прийшов на засідання із двома милицями. Нещодавно йому прооперували ногу та встановили титановий імплант. У судді Сергія Клапоущака він просить дати час, аби долікувати ногу. Натомість прокуратура — за тримання під вартою без альтернативи внесення застави. Суддя на півгодини відправляється до нарадчої кімнати. Після того оголошує рішення: цілодобовий домашній арешт! Сторона Олександра Коломійця буде звертатись до Апеляційного суду. Вже у коридорі просимо чоловіка розповісти подробиці, але він скаржиться, що погано себе почуває. Поряд із ним теща Тетяна Глущак, адже дружина доглядає двох малолітніх дітей.

– Днями Олександру повторно зробили знімок ноги, поки що покращення нема, не так стоїть шуруп, як треба, а це може призвести до втрати працездатності та порушення функцій кінцівок. За цей час він ні разу не отримував повістку, а йому закидають, що переховується, тисне на свідків з прізвищем Шевчук і на виклики не з’являється. Зятю оголосили про підозру, причому експертизи, ким саме, якого характеру тілесні ушкодження і яким предметом отримав його опонент, немає. Така сама ситуація щодо виписок з лікарні. Навіть немає протоколу, як цей ніж вилучився. Жодного доказу, лише бруд та брехня! Знаємо тільки одне – що це зять мера, і робиться все, аби його виправдати. Ні для кого це вже не секрет. Бо як пояснити те, що на заяви, які ми написали до поліції, реакції нема? Сашко травмований, у невістки шуби та сережок нема, телефон розбитий… До падчірки мера, яка й спровокувала бійку, жодних питань у слідчих. Більш того, родичі мера написали заяву, що 29 січня Сашко зустрів їх під час пробіжки і погрожував вбити. Звучить смішно, бо як він те міг зробити на двох милицях?! Ми маємо відеореєстратор, який підтвердить, що того дня він навіть з будинку не виходив. Більш того, родичі мера змусили голову ОСББ, яка живе на три під’їзди далі, підготувати довідку із негативною характеристикою проти мого зятя. Начебто він не доглядає за дітьми і відзначається аморальною поведінкою. Хоча це брехня, він чудовий тато, старша донька має високі бали у навчанні. Маю інформацію, що все це жінка написала під тиском, бо її чоловік працює в місцевій лікарні і в разі невиконання наказу може полетіти з роботи. Намагалась із нею поспілкуватись, просила бути об’єктивною в написанні характеристики і свої твердження доповнювати доказами, але голова ОСББ заявила, що робитиме так, як захоче. І наступного дня написала заяву в поліцію на мене! – каже Тетяна Глущак. — Люди таким поворотом дій шоковані, сусіди на підтримку Сашка вже зібрали десятки підписів.

У свою чергу, адвокат чоловіка Дмитро Власенко додав:

– Це дуже цікава справа, оскільки в своїй багаторічній адвокатській практиці це вперше замах на вбивство, де умовний «вбивця» намагався позбавити життя свою жертву у новорічну ніч, на освітленому подвір’ї ресторану, під відеокамерами та сотнями відпочивальників! Думаю, якби всі вбивці діяли саме в такий спосіб, ми мали б стовідсоткове розкриття умисних вбивств.

Сам Сергій Шевчук, його рідні та захисники на засіданні не були. Ситуацію не коментують. Тим часом у прес-службі обласної поліції ось що нам розповіли:

– Олександру Коломійцю оголосили про підозру за фактом завдання умисного тяжкого тілесного ушкодження. Санкція статті передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі. Обрано міру запобіжного заходу у вигляді цілодобового арешту терміном на 60 діб. Всі інші кримінальні провадження, які були відкриті після подій в ніч на 1 січня, ще розслідуються. Мова йде про умисне тяжке тілесне ушкодження, яке карається до 8 років позбавлення волі, та умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, що передбачає покарання до 3 років позбавлення волі.

Вікторія Снігур

 За що оголосили підозру меру?

А тим часом, цієї п’ятниці обласні правоохоронці разом з управлінням захисту економіки вручили підозру у хабарництві меру Могилева-Подільського Петру Бровку.

Кажуть, що, будучи у змові, він вимагав від потенційного забудовника багатоквартирного будинку 15 тисяч доларів за оформлення документів з передачі у власність земельної ділянки площею 0,3 га.

Сталося це ще в перший день лютого, але тоді затримали іншого фігуранта справи — начальника земельного відділу Могилів-Подільської міської ради Миколу Громчевського. І в багатьох відразу виникли підозри, що тут не обійшлось без наказу «зверху». Відомо, що Вінницький міський суд обрав Миколі Громчевському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави у розмірі 228 тисяч гривень. Проте посадовець подав апеляцію, але рішення суддів першої інстанції залишилось без змін.

Щодо Петра Бровка, то йому хоч і підозру оголосили, але запобіжний захід не обрали. У приймальні міського голови нам повідомили, що він перебуває на виїзді і навряд чи потім щось буде коментувати. Із близького оточення мера нам розповіли, що кримінальне провадження щодо себе той назвав «фейковим». Мовляв, перед кожними виборами проти нього порушують якісь «справи», а потім закривають. Крім того, начебто це питання із виділенням землі під забудову взагалі не виносилось на сесію міської ради, тому ні про які кошти не може йти мова.

Зазначимо, що Петро Бровко є мером Могилева-Подільського близько 20 років. На виборах у 2010 році він переміг як висуванець від Партії регіонів, у 2015-му – як самовисуванець (набрав 51% голосів), ще був у «Батьківщині». Щодо декларації чиновника, то він володіє п’ятьма квартирами, землею площею 12100 квадратних метрів, автомобілями Range Rover та Mercedes-Benz (G55 AMG) за 420 тисяч гривень. Також він задекларував акції ПАТ «Могилів-Подільське автотранспортне підприємство 10508» і корпоративні права у ТОВ заготівельно-переробний комбінат «Тандем» (50% від загального капіталу). За 2017 рік отримав 605 тисяч гривень зарплати і 910 тисяч гривень від продажу рухомого майна. Заробітна плата отримана за основним місцем роботи – 605003 гривні. Готівкою мер зберігає 1970000 грн.

То ж чи понесуть покарання мер та його підлеглий за злочин – будемо слідкувати разом. Відомо, що санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5-ти до

10-ти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років, з конфіскацією майна.

Валентина Лісова