Ось що вони повідомили редакції:

– Цілий колектив обласного бюро судово-медичних експертиз опинився в заручниках однієї особи – Олега Щеглова, який підозрюється у вимаганні хабара… Його затримали «на гарячому» в службовому кабінеті 8 червня 2018-го. Слідство звинувачує посадовця зокрема в тому, що він вимагав 500 доларів хабара в співробітниці за те, щоб не звільняти її з посади. У січні 2019 року Вінницька місцева прокуратура направила обвинувальний акт до суду стосовно Щеглова та його спільників. Зібрали 11 випадків корупційних злочинів! Разом із начальником перед судом постануть ще шестеро людей. З них четверо також є працівниками вінницького бюро. Фактично Олега Щеглова на роботі не було 9 місяців. Але незабаром стало відомо, що він планує вийти на роботу. Колектив негайно зібрався на збори.

– Він був відсторонений від виконання обов’язків на три місяці, потім цей термін був продовжений, — розповідає заступник начальника з експертної роботи Дмитро Мусієнко. — У період відсторонення від посади з’явилася постанова Вінницького міського суду про вчинення Олегом Щегловим адміністративного правопорушення за статтею про запобігання корупції. Він вчасно не подав декларацію і був оштрафований. Згідно з законом про судову експертизу особа, котра має не зняту непогашену судимість, або та, на котру протягом року накладалося адміністративне стягнення за корупційне правопорушення, не може бути судовим експертом. Відповідно, він більше не може перебувати в реєстрі Міністерства юстиції як судовий експерт, зрозуміло, не може виконувати будь-яку діяльність, пов’язану з судовими експертизами. На цю тему ми робили звернення до департаменту охорони здоров’я, до обласної прокуратури з метою приведення ситуації до вимог чинного законодавства. Ми отримали відповідь з головного бюро, додали всі документи і отримали лист від ЕКК, що це є підставою для того, щоб винести питання позбавлення кваліфікації судового експерта. Попередили і самого Олега Анатолійовича. Він розписався про те, що отримав лист, але на засідання, котре мало відбутися з цього приводу 28 січня, не з’явився, написав пояснення, що хворіє. Лікарняний вже закінчується, і він фактично повертається на свою посаду.

– Кілька років наше бюро лихоманить. І це зовсім не сприяє нормальній роботі нашої установи. Працювати далі в таких напружених обставинах просто неможливо! — розповів Маїс Сологуб, керівник судмедекспертизи Бершадського району. — Пан Щеглов сьогодні ставить під удар в.о. начальника бюро Валерія Жука та його заступника. Виходить, що ми всі сприяємо корупції! Ми звернулися до департаменту, до обласної ради. А обласна рада направила пакет документів до прокуратури для «перевірки їх справжності»… Навіть у мене в Бершаді через Олега Щеглова був дуже неспокійний період роботи. Ми працюємо у відділенні з дружиною. Я 40 років, вона – 35. Одного разу подзвонив мені Олег Анатолійович і сказав, що моїй дружині треба написати заяву на звільнення. Виявляється, вона не має права перебувати на роботі під моїм керівництвом. Мовляв, так йому сказали у департаменті охорони здоров’я. Я поцікавився у департаменті, і там з’ясувалося, що нічого такого ніхто Щеглову не казав. Тому, вивчивши ситуацію і обговоривши її з колегами, ми дійшли такого рішення: оскільки ніхто на це не реагує, слід звернутися до засобів масової інформації.

«Згідно з постановою міського суду Олег Щеглов, будучи начальником Вінницького обласного бюро СМЕ, порушив норми Закону «Про запобігання корупції» та визнаний винним у порушенні закону. У зв’язку з цим, згідно з законом про судово-медичні експертизи, він не може залучатися до проведення експертиз. Разом з тим, згідно з розпорядженням голови обласної ради

А. Олійника, О. Щеглов перебуває у відпустці та фактично є начальником бюро. У колективі склалася напружена атмосфера. Щеглов раз по раз з’являється на роботі і має наміри після відпустки власним наказом звільнити склад експертів кваліфікаційної комісії, пройти атестацію судового експерта та здійснювати керівництво експертним закладом. При цьому велика кількість співробітників бюро є свідками по його справі, що вже скерована до суду. Незважаючи на численні звернення у відповідні органи, стан не приведений до норм чинного законодавства. І ситуація склалася таким чином, що одна особа фактично паралізує роботу всього обласного закладу. Саме це змусило нас звернутися до ЗМІ, одночасно залишивши за собою право в разі невжиття ніяких заходів оголосити страйк».

На момент, коли проводили конкурс на посаду керівника бюро у 2014 році, Олег Щеглов мав уже декілька доган. Зверталися судмедексперти до обласної ради з листом, де була характеристика на претендента. У документі писали про те, що ця людина є непрофесійною та корисливою. У 2014-му він таки не зміг пройти конкурс, але у 2016-му йому це вдалося. Під теперішнім зверненням підписався увесь колектив. Чи зважать на це у владі цього разу?

Коли верстався номер газети, стало відомо, що Олега Щеглова позбавили кваліфікації судового експерта. Ось як прокоментував ситуацію голова обласної ради Анатолій Олійник: «Контракт в Олега Щеглова завершується у червні, тому департаменту охорони здоров’я слід за три місяці до цього підготувати подання про його звільнення».

Колектив проти повернення керівника на посаду