Коли почалась війна, підполковник мав 6-7 ротацій на Схід для порятунку наших воїнів. Спочатку медики формувались у невеличкі групи, потім надавали допомогу у 59-му стаціонарному мобільному госпіталі.

До цих пір вся Україна пам’ятає, як Павло Пасько у зоні бойових дій врятував ногу пораненому солдату, провівши складну операцію. Сталося це близько двох років тому. Бойовики неподалік Попасної випустили із АГС гранату, яка вибухнула біля командира взводу Святослава Шумського і стрільця Мар’яна Трифана. Обидва служили у 24-й окремій механізованій бригаді. Останньому зрешетило всю передню частину тіла. Проте найгірше було з ногою – перебило осколком стегнову артерію. Хлопця оперував судинний хірург з Вінниці Пасько. Зі складною операцією справився успішно та врятував Мар’яну ногу.

– Чоловік присвячував себе допомозі іншим, про себе турбувався в останню мить. Три роки тому Павло, перебуваючи в зоні АТО в неймовірно тяжких умовах існування, переніс складну пневмонію. Після ускладнення перехворів гепатитом, що призвело до враження печінки. Оскільки Павло і далі знаходився в зоні АТО, хвороба прогресувала. Тільки з середини 2017 року він лікувався у Вінниці, а згодом у Києві. У серпні минулого року чоловік звільнився зі Збройних сил України й працював цивільним лікарем. Отримав посвідчення УБД та першу групу інвалідності, – розповідає дружина Наталія Пасько. – Перед новорічними святами стан Павла погіршився, і його госпіталізували до Вінницького військового шпиталю у реанімаційне відділення, де він і досі перебуває у критичному стані. У чоловіка діагностували токсичний цироз. Лікарям я щиро вдячна, бо вони роблять все можливе на даному етапі. Але щоб чоловіку врятувати життя, потрібна трансплантація печінки. Її в Україні на даний момент провести неможливо. Тому консультуємось із різними клініками, аби зрозуміти, хто зможе нам допомогти і що саме потрібно робити. Розглядаємо для лікування варіанти Німеччини, Ізраїлю та Білорусі. Точну суму операції ніхто не називає, все після повноцінного обстеження. Але зрозуміло, що вартість складатиме сотні тисяч євро. Для нашої родини ця сума непідйомна.

Дружина, 11-річна донечка та всі рідні і близькі Павла Паська звертаються до небайдужих за допомогою. Адже за час своєї роботи і служби ця людина провела безліч складних операцій, рятуючи життя людей, тепер і ми повинні зробити все, аби цей чоловік якнайшвидше повернувся до рідних живим та здоровим.

Номер картки його дружини Пасько Наталії для збору грошей у гривні в ПАТ Приватбанку: 5168 7573 8678 7958

У євро: 5168 7573 8997 6855

Віталіна Трудько