Люди підозрюють, що одне із підприємств викинуло неочищені стоки, і вимагають покарати винних! Якщо цього не станеться, готові до більш радикальних дій.

– Ми отримали сигнал від місцевих рибалок. Коли приїхали на місце, біля Гайсинської каналізаційно-насосної станції утворився рівчак метр на метр внаслідок постійних скидів. І це при тому, що комунальні очисні сучасні і найкращі в області, — каже мешканець Ладижина Андрій Скакодуб. — Крім того, вода була темно-синього кольору з характерним запахом фекальних стоків, абсолютно непрозора, зверху покрита темною плівкою. Мору риби поки що не помічено, але знаходитись біля річки внаслідок сильного неприємного запаху було просто неможливо. Можна тільки уявити, що робиться на Дмитренківському водосховищі вище по течії, яке знаходиться під кригою і наслідки не є такими очевидними.

Активісти адресували звернення в обласну екологічну інспекцію. Уже за дві години після звернення в Ладижин приїхала група екологів з відповідним обладнанням для взяття проб води.

– Загалом було взято кілька проб води в різних точках річки Сіб, починаючи від Гайсина і закінчуючи Ладижином в районі дачного товариства. Найгірші показники води були саме в районі міста Ладижина, зокрема перевищені показники амонію. Це є свідченням забруднення річок побутовими стоками. За оперативною інформацією, яку ми отримали від екологічних активістів, імовірною причиною скиду може бути незадовільна робота каналізаційно-насосної станції гайсинського водоканалу. У будь-якому випадку винуватець має бути встановлений офіційно, а службові особи – зробити ряд управлінських рішень, спрямованих на покращення роботи, — заявив голова ГО «Народний центр екологічного контролю» Володимир Катеринич.

Додамо, що річку Сіб труять вже не вперше, минулі роки тут фіксували масовий мор плітки та карася. Але до цих пір фахівці так і не назвали причетних. Місцеві підприємства із виробництва цукру, спирту та молочних продуктів відхрещуються від приписаних їм зловживань, але від того не легше, річка ж отруєна!

Вікторія Снігур