Минулої неділі відбувся перший півфінал національного конкурсу «Євробачення-2019». Трійку щасливчиків обирали судді та глядачі. Джамала, Євген Філатов та Андрій Данилко виставили конкурсантам бали від одного до дев’яти. Голоси глядачів також перевели в 9-бальну систему, при цьому їхнє голосування було пріоритетним.

За можливість представляти нашу країну на головній сцені у Тель-Авіві мали вісім учасників — LETAY, VERA KEKELIA, ЦеШо, YUKO, Maruv, Brunettes Shoot Blondes та BAHROMA і The Hypnotunez. Останні — наші земляки. Гурт створили у Вінниці, і його назва походить від слова «hypno», що в українській мові відповідає компоненту «гіпно-», і «tune» – мелодія, мотив. Фронтмен колективу — Гера Луідзе. У своєму звучанні музиканти поєднують джаз, свінг, панк-рок і називають цей стиль swingcore. Завдяки унікальному звучанню колектив зміг закохати в себе глядачів «Х-фактор-7». Прийшовши на кастинг проекту в 2016 році, колектив підкорив серце Юлії Саніної. Вона настільки їх полюбила, що зробила джокерами сьомого сезону, проте під час прямих ефірів наші земляки вилетіли. Після того гурт багато гастролював і навіть брав участь у престижному міжнародному музичному фестивалі  в  Польщі. А два останні роки The Hypnotunez брали участь у відборі на «Євробачення», але омріяної перемоги не здобули. Втім, самобутні та неординарні музиканти вирішили і втретє випробувати долю. Їм не потрібно щось у собі змінювати, підлаштовуватися під конкурс, щоб закохати слухача у свої композиції. Тому композицію «Hey» не створювали спеціально під конкурс.

Втім, в результаті голосування The Hypnotunez отримали найменші бали як від суддів, так і глядачів — лише по 2. Для багатьох це стало справжньою несподіванкою, і люди вже назвали таке рішення несправедливим.

– Вінницький гурт українці люблять та відвідують їхні концерти. На відміну від Maruv, яка гастролює у Росії та підготувала досить провокативний номер, наших земляків засудили! Невже переможуть «голі тіла», а не жива джазова музика та енергія? — обурюється вінничанка Валентина Комар.

Решта фіналістів будуть відібрані серед учасників другого півфіналу, який пройде 16 лютого. У ньому очікується участь серйозних конкурсантів — Ivan NAVI, ANNA MARIA, KAZKA, KiRA MAZUR із Погребища, LAUD, KHAYAT, Braii, Freedom Jazz.

Відомо, що група KAZKA, яка вилетіла із шоу «Х-фактор» і вже за рік стала відомою в усьому світу, має серйозні шанси на вихід у фінал, враховуючи нинішню рекордну популярність колективу.

Віталіна Володимирова