До проблеми високої ціни на газ вінничанам минулого місяця додалася ще одна. Чимало мешканців міста і області отримали платіжки, нараховані на підставі завищених норм споживання. І це при тому, що практично кожен свідомий громадянин максимально заощаджував та економив блакитне паливо, розуміючи нинішню ситуацію.

Проблема — у лічильниках. Вірніше у їх відсутності. Цією ситуацією користувалися місцеві постачальники газу, які таким домогосподарствам нараховували зайві куби газу згідно зі старими нормами. На цю ситуацію звернули увагу в Києві. І, здається, там таки знайшли рішення.

Минулого тижня в Києві уряд прийняв постанову, яка унеможливлює незаконні дії постачальників природного газу виставляти населенню, яке немає лічильників газу, завищені платіжки. Урядовці встановили, що якщо домогосподарство не має лічильника, тоді до нього запроваджують інші норми споживання газу. Вони такі. Перше – якщо у будинку є газова плита (за наявності центрального гарячого водопостачання (ЦГВП), тоді на одну особу в місяць має бути 3,29 куба газу. Друге – якщо газова плита без ЦГВП, тоді 5,39 кубів. Третє – якщо плита та водонагрівач, тоді 10,49 куба.

Таким чином, уряд позбавив можливість облгази користуватися нормативами 2002 року, завдяки яким платіжки виростали в 3 рази. Раніше вони були меншими, але справа в тому, що 2 роки тому якраз за позовом облгазів Верховний суд скасував постанови Кабміну від 23 березня 2016 року, де були чітко виписані норми газу для населення без лічильників.

«Ми бачимо обурення людей через завищені норми споживання. Це відбулося внаслідок того, що на рішення уряду було подано до суду і суд скасував наше рішення. Ми будемо відстоювати свою правоту, але потрібне нове рішення, – сказав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. – Люди будуть платити справедливу ціну за справедливий обсяг, а не за завищений».

Проте не тільки у такий спосіб уряд збирається боротися із проблемою, яка виникла, та із корупцією в газовій сфері. Кабмін збирається забезпечити всіх лічильниками.

Наразі в Україні налічується 1,3 млн домогосподарств без них. Законодавством передбачено, що їхнім встановленням повинні займатися оператори газорозподільчих мереж.

Звісно, всіх людей не змусиш придбати дорогий лічильник, який відповідав би стандартним нормам. Цим зайвим витратам ніхто не буде радий. Тому, аби це не лягло на плечі простих людей, уряд прийняв рішення і рекомендував НАК «Нафтогаз України» зайнятися цим питанням разом з операторами газорозподільчих мереж.

«Всі мають бути зацікавлені у тому, аби рахувати – хто і скільки споживає реально, а не списувати один на одного. Потрібен лічильник. У нас є домогосподарства, в яких лічильника немає. Чиє це завдання (забезпечити лічильниками)? Постачальника газу! – сказав керівник уряду. – Саме тому ми будемо рекомендувати НАК «Нафтогаз України» забезпечити громадян лічильниками. Тоді ми будемо точно знати, хто скільки споживає».

Це рішення – далеко не популістське. Акціонер має право на подібне, особливо враховуючи те, що витрати «Нафтогазу» Мінекономрозвитку доручено врахувати у фінансовому плані компанії на цей рік.

Спеціалісти стверджують, що постановою Кабміну від 19 жовтня 2018-го року «Нафтогаз» може постачати газ населенню напряму і відповідно укладати прямі договори з населенням на встановлення лічильників.

Цю ідею підтримала Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг. Регулятор схвально поставився до залучення інших джерел фінансування встановлення лічильників для побутових споживачів. Адже Закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» це передбачає. Із 2010 року по сьогоднішній день таке фінансування відбувається виключно за кошти тарифу за послуги розподілу природного газу.

Загалом, ініціатива уряду дуже вчасна. Вона зменшить навантаження на вартість природного газу для побутових споживачів. Кожна зекономлена гривня в платіжках за газ — плюс у особистий бюджет кожного вінничанина, який сподівається, що завищених платіжок тепер не буде.

Сергій Муравський