Про популізм, якого не вистачає Анатолію Гриценку, про 600 грн. за 1 секунду реклами на телебаченні, про команду кандидата у Президенти, чому лідер громадського руху «Хвиля» відмовився йти на ці вибори та з ким можливе об’єднання у березні – про це 11 лютого у Вінниці розповідав Віктор Чумак — керівник Центрального виборчого штабу кандидата в Президенти України Анатолія Гриценка. Завдяки поїздці до Вінниці та Калинівки народний депутат мав можливість поспілкуватися з виборцями та відповісти на питання, які стосуються регіональних проблем області.

…Нагадаємо, що днями Віктор Чумак з трибуни Верховної Ради демонстрував електронні пристрої, виявлені у Центральному виборчому штабі Анатолія Гриценка. Там же знайшлась і відеокамера. Сьогодні Нацполіція проводить розслідування цього інциденту…

– Суспільство має шанс на майбутнє, лише гуртуючись навколо спільної мети. Це нормально, і ми повинні до цього звикнути. Будь-який народ є сильним, усвідомлюючи свою єдність! — наголосив Віктор Чумак.

Віктор Чумак — народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції. У 1992 році він брав участь у створенні прикордонної служби незалежної України. Готував захисників рубежів країни, керуючи кафедрою Національної академії Державної прикордонної служби.

У 2012 році Віктор Чумак вирішив застосувати свої знання і життєвий досвід в політиці. У 2012 році балотувався до Верховної Ради від партії «УДАР» Віталія Кличка. Таким чином і потрапив у парламент. Депутат є співавтором закону про імпічмент Президента, законів про конституційну та судову реформу, автором законів про НАБУ, НАЗК та відкриті реєстри е-декларацій. Є ініціатором проведення розслідування щодо незаконного підвищення тарифів на енергетику «Ротердам+».

«В Україні змагаються медійні ресурси – ресурси олігархів»

Говорячи про передвиборну кампанію зареєстрованих кандидатів, Чумак акцентував увагу на тому, що в Україні відсутня чесна конкуренція опонентів, адже важко організувати роботу штабу та агітаційної системи так, щоб витіснити «політичних гігантів», які є популярними лише завдяки ЗМІ, яким платять з кишень олігархів.

– Світові політики не визнають прямої реклами у вигляді відеороликів або біл-бордів, адже кандидат та партія повинна працювати напряму з виборцями. Найкраща агітація – це робота задля інтересів суспільства, — відзначив керівник виборчого штабу Гриценка. — А в Україні побудована система, коли змагаються не людські ресурси, а медійні і фінансові. Зараз не можна розпорошувати демократичні сили, їх треба підтягувати, об’єднувати.

Згадав Віктор Васильович свою недавню поїздку у Польщу, де обговорювали нинішню президентську кампанію.

– Знаєте, чого не вистачає Анатолію Гриценку? Популізму…

Український варіант сучасної політичної конкуренції автоматично позбавляє чесного кандидата можливості протистояти потоку постійної реклами одіозних політичних лідерів.

Лише застава кандидата в Президенти коштує 2, 5 мільйона гривень, а якщо додати до цих мільйонів витрати на політичну рекламу, агітацію та витрати на повсякденні ресурси передвиборчого штабу – чимала сума, яку чесним шляхом в українських реаліях дуже важко отримати. Якщо не сказати – нереально.

– Скільки коштує політична реклама на телеканалах? — запитали журналісти у Чумака.

– Найдорожча на каналі «Україна» — 36 тис. грн./хв., — відповів нардеп. — Десятки років українським сегментом розповсюджується позиція стосовно того, щоб нейтралізувати політичну рекламу як таку. У такому випадку ми отримаємо реальних політиків, а не телевізійно-політичних персонажів.

Вихід з цієї штучно збудованої системи Віктор Чумак пропонує знайти шляхом майбутніх виборів Президента, на яких він підтримує Анатолія Гриценка.

– Ми матимемо майбутнє лише об’єднавшись, для цього треба обрати спільного демократичного Президента, який відстоюватиме інтереси українського суспільства, а не окремих олігархічних кланів. Я вважаю, що інколи треба забувати про власні амбіції і підтримувати один одного. Саме так я і зробив у випадку з Анатолієм Гриценком, я підтримую цього кандидата і вірю у перемогу нашої команди!

«Олігархи — це поразка. Це гнила політична система!»

Віктора Чумака та Анатолія Гриценка об’єднує спільна мета та споріднені професії: Віктор Чумак – генерал юстиції, а Анатолій Гриценко – військовий полковник.

– Ми об’єднані з Гриценком давно. Об’єднані метою, стратегією, тим, як ми бачимо майбутнє! — переконаний Чумак.

Народний депутат зауважує, що сьогоднішні рейтинги кандидатів у Президенти не мають бентежити суспільство, адже опитані в Інтернет-мережі люди зазвичай молодого віку, які ще не мають права віддавати свої голоси, а громадяни старшого покоління пізніше будуть вирішувати, за кого віддати свій голос.

– Є методики, розроблені нормальними соціологічними інститутами за шістьма пунктами, які визначають так званий потенціал кандидатів. Рейтинги, антирейтинги, довіру, недовіру… Їх треба міряти не сьогодні, а ближче до виборів. Тому що сьогодні — це не рейтинги. Це температура майже трупа! — образно пожартував парламентар.

Головною проблемою української політичної системи Віктор Чумак вбачає в існуванні олігархату.

– Олігархи – це поразка. Гнила політична система породжує залежність політичних партій від олігархів, які використовують цей ресурс у своїх цілях і маніпулюють свідомістю та життям українського суспільства, — констатував Віктор Чумак. — Така система є безпрограшною для олігархів. Адже телебачення належить людям, які повністю контролюють політичні еліти та їхній статус в очах виборців. А для них опція «заробити» завжди на першому місці!

«Впливати на владу потрібно не лише календарно під час виборчого процесу, а кожного дня — своєю небайдужістю»

Говорячи про Вінницю та вінничан, народний депутат говорить, що місто виглядає доглянутим. Неозброєним оком помітно, що містяни цінують територію, на якій проживають, але для зростання і покращення напрями ще є. Громада має не тільки дбати про комфорт у своєму місті, але й відчувати себе політично освіченою та культурно розвиненою. Депутат зауважив, що громада міста завжди повинна проявляти зацікавленість у процвітанні свого міста, не боятися і відразу реагувати на неправомірні дії влади у свій бік:

– Суспільство повинно усвідомити, що має право впливати на владу не лише календарно під час виборчого процесу, а кожного дня — своєю небайдужістю та вимогливістю до керуючих, — зауважив Віктор Чумак.

Щасливими громадяни можуть стати лише за умови всебічної розвиненості та обізнаності у будь-якій сфері свого існування.

По-перше, усвідомлюючи свою сферу відповідальності, громадянин відчує обов’язковість дотримання суспільних правил, а по-друге, чітко розуміє свої права і може їх відстояти абсолютно законним і демократичним шляхом.

Відвідини міста залишили у Віктора Чумака приємні враження, інфраструктура та організованість громади, за словами депутата, має позитивне майбутнє, якщо продовжуватиме діяльність у заданому напрямку.

– Вінниця завжди була одним із вдалих прикладів внутрішньої організованості та єдності громади, бажаю не розгубити ці важливі навички у майбутньому, — поділився враженнями народний депутат.

Керівник Центрального виборчого штабу Анатолія Гриценка покладає великі надії на те, що вінничани проявлять свою свідомість також і у майбутніх виборах Президента України та підуть на вибори задля забезпечення перемоги найдостойнішому кандидатові в Президенти, на думку громадян України.

– Суспільство і окремі громади повинні чітко розуміти, що саме вони впливають на розвиток політичних подій. Жодна політична маніпуляція не має значення, якщо людина робить свій вибір совісно і з усвідомленням своєї відповідальності за майбутнє! — наголосив Віктор Чумак, керівник виборчого штабу кандидата у Президенти України Анатолія Гриценка.

– Вінничани часто звертаються із скаргами, пропозиціями та ін. у Київ, до Центрального виборчого штабу Анатолія Гриценка. Всі ці звернення із 27-ми районів Вінницької області двічі на тиждень, у понеділок і середу, надходять у наш штаб у Вінниці, — сказав Сергій Гайструк, керівник виборчого штабу Анатолія Гриценка у Вінницькій області. — Ми уважно розглядаємо і відповідаємо на кожне звернення. Телефон «гарячої лінії» Центрального штабу Гриценка у Києві — 0800 30 55 77.

Цього ж дня у Харкові кандидат у Президенти, лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко заявив, що у випадку своєї перемоги на виборах призначить головою Національного банку відомого фінансиста, професора Олександра Савченка, Службу безпеки України має очолити Віктор Трепак, а міністром оборони кандидат бачить полковника запасу  Івана Апаршина.

Іван МИХАЙЛЮК