Найгучніша прем’єра українського історичного фільму «Крути 1918» відбулася 7 лютого. Але вінничани змогли побачити фільм ще за тиждень до цього, на допрем’єрному показі, котрий відбувався одночасно у двох залах кінотеатру ім. Коцюбинського.

Обидві зали були заповнені глядачами, адже цього фільму чекали давно. До Вінниці на допрем’єрний показ прибули актори, виконавці головних ролей нового фільму Євген Ламах, Андрій Федінчик та Олексій Тритенко, для котрих цей фільм вже не перший у творчій біографії, але дуже особливий. Прийшли і вінницькі реконструктори, котрі теж взяли участь у зйомках батальних сцен фільму. А ще — на перегляд запросили очільників міської ради, журналістів, вінницьких митців.

І вперше за багато років втраченої віри в українське кіно фільм не те що не розчарував. Він вразив! Можна одне сказати: «Крути» — це було насправді круто!

Чудова акторська гра, демоніч-ний наморфінений Муравйов (дуже сильний образ. В реальному житті він справді був психічно неврівноваженою людиною), стосунки закоханого трикутника, батальні сцени і навіть шпигунські інтриги — все вмістилося у 52 мільйони гривень (такий бюджет фільму). Емоцій додала «Стежечка» у виконанні Христини Соловій.

Історичний екшн режисер Олексій Шапарєв зняв за реальною історією бою на залізничній станції Крути взимку 1918-го року. Ці події описав учасник цих подій Аверкій Гончаренко. На тлі доленосних подій в країні двоє братів Андрій і Олекса Савицькі закохуються у прекрасну Софію. Більшовики підступають до Києва, місто наповнене «червоними» агентами. Уряд УНР кидає на боротьбу з ворогом усі боєздатні частини армії, включно з юнкерами і студентами. Чотири сотні юнаків стають проти 4-тисячного добре озброєного війська…

Зйомки фільму стартували ще у вересні 2017 року.