Юліан Китастий та Дмитро Голубяк нещодавно вразили своєю музикою не лише професійних вінницьких музикантів, а й звичайних меломанів неповторним концертом, котрий відбувся у великій залі Вінницького коледжу культури і мистецтв М. Леонтовича.

Слухачі мали унікальну можливість познайомитися з чарівним звучанням бандури харківського типу від справжніх метрів бандурної музики.

Юліан Китастий — відомий композитор, керівник Канадської капели бандуристів, кобзар, сопілкар, театральний діяч. Хоча народився у Детройті, але коріння має українське. Він — з родини відомих бандуристів. Його батько Петро Китастий був наймолодшим учасником так званої «Хороброї сімнадцятки» — Київського ансамблю бандуристів. У 40-х роках емігрував до США. Дядько батька Григорій Китастий багато років керував цим колективом і зробив усе можливе, щоб бандура харківського типу, котру створив Гнат Хоткевич, зайняла гідне місце в житті українців та американців. Юліан Китастий пише багато музики для сучасних театральних вистав, і саме йому належить саундтрек до відомого кінофільму про розстріл кобзарів «Поводир».

Дмитро Губяк — заслужений артист України, доцент кафедри музикознавства та методики музичного мистецтва Тернопільського педагогічного університету ім.

В. Гнатюка, актор Тернопільського академічного драматичного театру, бандурист-віртуоз, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Він пише цікаву сучасну музику для бандури, а нещодавно презентував свій новий проект — електробандуру, яку для нього створили спеціально на Львівськвій фабриці.

Два бандуристи провели майстер-класи для молодих виконавців коледжу.

Соломія КАЛЮЖКО