Порошенко представив свою програму стратегічного розвитку країни

У суботу зранку трибуни столичного Палацу спорту швидко заповнювалися людьми — свої сектори займали представники Тернопільщини та Дніпропетровщини, Хмельниччини та Донеччини, Івано-Франківщини та Одещини… В їхніх руках майоріли плакати: «Ізмаїл — з вами!», «Слов’янськ — за вас!». Ці люди, серед яких багато молоді, стануть волонтерами передвиборчої кампанії Петра Порошенка, який презентував свою програму на наступні 5 років.

Ведучий Форуму «Відкритий діалог» Тимур Мірошниченко наголосив: «Нам є чим пишатися і є що захищати». Він перелічував досягнення кожної області за останні роки: нові дитсадочки та кардіологічні центри, музичні коледжі та інклюзивні класи, кілометри нових доріг. Та йому вторили представники місцевої влади. «За один рік в місті відкрилась нова школа та новий дитячий садок, — розповів мер Житомира Сергій Сухомлин. — Цього багато років не було, і люди бачать, що дала децентралізація… Раніше мер міста приїжджав щось просити в центр, він був зручним, керованим. Зараз це не так».

Саме добробут

Але, звичайно, в країні ще багато невирішених проблем. «Мільйони українців з тривогою думають про сьогодення і не впевнені в дні завтрашньому, — зізнався Президент України Петро Порошенко. — Пенсіонери переймаються, як вижити, бо криза найсильніше вдарила саме по них. Знекровлена держава не мала досі достатнього ресурсу, щоб належно їх захистити, і мені часом через це боляче дивитися в очі літнім людям. Та й з молодих багато хто не відчуває перспектив у власній країні, тому їдуть на навчання чи на роботу за кордон, тим більше що Україна стає частиною єдиного європейського ринку праці. Не з чуток знаю про низькі доходи вчителів і лікарів, інших працівників бюджетної сфери».

За словами Президента, удар, якого завдала по українській економіці війна, виявився дуже сильним. «Через бойові дії та окупацію ми втратили приблизно п’яту частину промислових підприємств, — сказав він. — І це ще не все. Росія закрила для українських товарів свій ринок, на який колись припадала майже третина нашого експорту. І це теж ще не все! Вона зупинила транзит наших товарів до інших країн».

У той же час надію у світле майбутнє країни вселяє те, що найгірше вже позаду, впевнений Порошенко, що криза, спричинена війною, економічною агресією та блокадою з боку Росії, відступає, що «відновлення економічного зростання відкриває можливості і до відновлення рівня життя». «Сьогодні ми вже можемо ставити собі ті завдання, які ще вчора видавалися би порожніми обіцянками», — наголосив він.

Тому наріжним каменем на наступні п’ять років Порошенко вважає «стратегію подолання бідності». Про це зі сцени заявив сам Президент. За його словами, невідворотність курсу України на ЄС і НАТО, який тепер закріплено у Конституції, «остаточно і безповоротно гарантує нашу державну незалежність, національну безпеку, свободу і добробут».

«Так, вам не почулося: добробут, — заявив Порошенко. — Досягнення нами критеріїв членства покращить інвестиційний клімат. А це забезпечить приріст прямих інвестицій, створення нових робочих місць, збільшення доходів бюджету, зарплат і пенсій. Тому, коли кажемо Євросоюз чи НАТО, маємо на увазі не тільки безпеку, а й економіку. Говоримо не лише про відсіч Росії, але й про контрнаступ на бідність».

Відчути своєю кишенею

За словами Петра Олексійовича, кожна людина має своєю кишенею відчути, що найгірші випробування лишилися позаду. А для цього потрібно розгортати «наступ на бідність» по 5 напрямках: агропромисловий комплекс, IT-індустрія, машинобудування, інфраструктура та логістика і туризм.

За словами Президента, минулого року Україна зібрала понад 70 мільйонів тонн зерна, і це — абсолютний рекорд. Ми вже входимо до десятки найбільших світових виробників зерна і до трійки найпотужніших його світових експортерів, ми є лідером з експорту соняшникової олії та минулого року увійшли в десятку найбільших постачальників молочної продукції. Такі позиції, на думку Президента, гарантують прибутковість АПК та дозволяють йому вкладатися у великі інфраструктурні та вагомі соціальні проекти на селі. «Прямо зараз, незважаючи на зиму, триває будівництво близько 500 амбулаторій», — сказав Порошенко.

«Ще одне надзавдання — якісний, швидкісний, широкополосний Інтернет на селі. Там, де є електрика, там буде Інтернет», — пообіцяв Президент. Паралельно має освоювати нові ринки вітчизняний IT-сектор. За словами Порошенка, ми маємо перейти від IT-аутсорсингу до креативного розвитку інтернету.

В індустрії країна має зробити ставку на традиційно сильні для нас галузі: космічну, авіа– та суднобудування, виробництво зброї. Українці вже беруть участь у довгострокових багаторічних спільних програмах із NASA, нагадав Президент, і це та точка опори, яка дозволить просуватися вперед.

Нові кілометри доріг, нові злітно-посадкові смуги в аеропортах українських міст уже будуються, за допомогою General Electric оновлюється рухомий склад «Укрзалізниці», до країни заходять нові лоукостери. «Швидкісними потягами Інтерсіті скоро можна буде дістатися до кожного віддаленого райцентру», — запевнив Президент.

За його словами, саме туризм разом із оновленням інфраструктури та логістики зможе стати потужною точкою росту. «В селі буде розвиватися зелений туризм, — пообіцяв Президент за гучної підтримки з трибун. — В кожному райцентрі будуть знайдені привабливі об’єкти, куди будуть їздити українці, а за ними поїдуть іноземці. Мені подобається, що це стає модним. Як, ти не був в Кам’янці? Ти не знаєш, де Холодний Яр? Ти не був на Хортиці? Точно будемо. Світ має відкрити для себе Україну».

«Свій вибір»

Зі сцени до учасників Форуму звернулася народна артистка, Герой України Ада Роговцева. Трибуни вітали її стоячи. «Ми зібралися для того, щоб ствердити свій вибір, — сказала Ада Миколаївна. — Ми обираємо Президента — Петра Олексійовича. Для мене Петро Олексійович — боєць, коли виходить один на один у світову дипломатію. Країна стала іншою, армія стала іншою, і це титанічна робота всіх нас, і Президента так само».

Її підтримали інші колеги по акторському цеху. Так, актор та режисер фільму «Кіборги» Ахтем Сейтаблаєв сказав: «Я сьогодні тут, тому що мені не байдуже, в якій країні будуть жити мої батьки, мої діти. Тут багато моїх однодумців: Ада Миколаївна Роговцева, Катерина Степанкова… Є відчуття, що я не один, я — частина цілого, яким є моя Батьківщина».