Гучний земельний скандал розгорівся у Тиврівському районі. Ветерани війни України за Незалежність вважають: чиновники з обласного управління земельних ресурсів дурять їх із обіцяною Президентом землею…

– Ми з Тульчинського, Шаргородського, Вінницького районів. 18 чоловік. Вже декілька місяців хочемо отримати у власність земельну ділянку площею 2 гектари кожен, як і належить згідно з чинним законодавством учасникам АТО. Знайшли землю, що нам підходить – у селі Бушинці Тиврівського району є ділянка загальною площею близько 30 гектарів. Вистачило би кожному! – обурювались ветерани Михайло Заграй, Руслан Чайка, Богдан Ніколаєнко та ін. — Займались би фермерством! Ця велика ділянка не обробляється та пустує за селом. Сільська рада не проти нам її передати.

Ми подали відповідні документи до облуправління Держгеокадастру. Однак там нам категорично відмовили – мовляв, вільної землі ніде немає. За версією чиновників, ця ділянка давно «зайнята» та готується на продаж на аукціоні! Або нам пропонують лише «шматки»! Цікаво, хто так на ній «господарює», що там порожньо? І чого про «аукціон» згадали, лише коли ми звернулись із заявою? Аби не дати нам законну землю і чим швидше її продати? Бо хтось із товстим гаманцем вже поклав на неї око?

– Ми були на прийомі у заступника начальника облуправління земельних ресурсів, однак жодної відповіді на свої важливі питання чомусь не отримали. Тепер спитаємо вже начальника, на якій підставі вони порушують чинне законодавство? — обурюється Михайло Заграй. – Я інвалід. Можу ходити лише на милицях. Ми усі воювали – рік, півтора чи більше… На Донеччині та Луганщині! Не за землю! Не за пільги, великі гроші чи теплі посади! За Україну… Зокрема й за тих чиновників, які нині хочуть витерти об нас ноги! Прикро, що у високих владних кабінетах за це забули… Але ми їм швидко нагадаємо! Бо якщо не буде реагування, тоді поїдемо усі разом з телебаченням спочатку до облдержадміністрації, а далі — на Київ!

Михайло Заграй

Фронтовики відвідали керівника обласного Держгеокадастру Юрія Козака із проханням розібратись у ситуації. Той відреагував досить бурхливо, мовляв, вам усім надали «офіційні відповіді». Але пообіцяв усе з’ясувати. На прохання журналіста прокоментувати скандал із землею, посадовець просто відмахнувся… Втім, згодом у прес-службі ГУДК області пояснили ситуацію… Кажуть – нікого не лобіюють.

– Зазначена ділянка, згідно з планово-картографічними матеріалами, належить до земель сільськогосподарського призначення, конкретно – пасовища. З урахуванням положень статті 37 Закону України «Про охорону земель» на таких землях може бути обмежена діяльність, зокрема розорювання сіножатей та пасовищ. 10 квітня минулого року вона включена до переліку земельних ділянок, право оренди яких може бути реалізовано на земельних торгах (аукціоні). Відповідно до частини 3 статті 136 Земельного кодексу України ділянки, включені до переліку земельних ділянок державної чи комунальної власності або прав на них, що виставлені на торги, не можуть відчужуватися, передаватися в заставу, надаватися у користування до їхнього завершення.

Вже виготовлена та погоджена із Бушинською сільською радою документація із землеустрою із визначенням цільового призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Крім того, відповідно до інформації управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління, цю ділянку використовує територіальна громада села Бушинки для сінокосіння та випасання худоби. Тож нині відсутня можливість виключити її із переліку земельних ділянок державної власності, які виставлені на земельні торги.

Втім, атовці й надалі збираються відстоювати свої законні права на землю та не здаватимуться.