Грузинська кухня мало кого залишить байдужим та продовжує завойовувати популярність завдяки самобутності, душевності і різноманіттю смаків.

Навіть ті, хто жодного разу не був у цій країні, знайомі з її винами, хінкалі і хачапурі. Страви грузинської кухні не обходяться без сиру, м’яса, овочів, горіхів і спецій. Тут широко використовується і яловичина, і баранина, і свинина, і птиця. Особливу увагу приділяють соусам, які готуються з натуральних компонентів: свіжих овочів та спецій. Вінничанин Іван Мельник працює кухаром у Georgian Factory – ресторані сучасної грузинської кухні на Замості. Аби ще більше людей дізнались про смачні страви, він започаткував кулінарний блог. Смачними рецептами поділився і з нашими читачами.

– Важко собі уявити застілля без чкмерулі. На батьківщині цієї знаменитої страви, що на півночі Грузії, кажуть: «Якщо ви не пробували справжнього курчати чкмерулі, значить, ви до сих пір не знаєте, що таке «солодке життя». Справді, соковита, підсмажена до золотистого кольору на сковороді курка, а тоді ще й запечена у вершковому соусі із приправами – насолода для шлунка, — каже Іван Мельник. — Для приготування візьміть курку вагою 1-1,5 кг. Помийте, зріжте жир та розділіть на 4 частини. Кожен шматочок злегка відбийте, потім соліть і перчіть до смаку. На гарячій сковороді обсмажуємо шматочки курки з двох боків до золотистої скоринки, по 5 хвилин з кожного. Петрушку, кінзу і часник нарізати дуже дрібно. У миску покласти петрушку, кінзу, часник, суху м’яту, коріандр, хмелі-сунелі і додати вершки, все ретельно перемішати. Обсмажені шматочки курчати залити підготовленим соусом. Розігріти духовку до 180 ° С і запікати курча 30 хвилин з відкритою кришкою.

Велику популярність серед грузинів має страва чвіштарі — смажені коржики з кукурудзяної муки з кубиками сиру. Подаються вони в гарячому вигляді до різноманітних страв. Візьміть дві склянки кукурудзяного борошна, додайте по півчайних ложки солі та цукру. Вимішуйте тісто, поступово вливаючи в борошно мінеральну воду, поки воно не набуде консистенції густої сметани. Можна додати в тісто трохи олії або розтопленого вершкового масла. Наріжте 300-500 грамів сулугуні чи моцарели на брусочки.

Розділіть тісто на колобки розміром з куряче яйце. Надайте овальну форму, як у котлет, і вкладіть всередину шматочок сиру. Чим більше сиру поміститься — тим смачнішими будуть ваші чвіштарі. Добре заліпіть котлетки, щоб сир не витік при смаженні. Розігрійте масло на сковороді з товстим дном і смажте чвіштарі на повільному вогні з двох боків до хрусткої скоринки приблизно 10 хвилин.

Віталіна Володимирова