55-річний Костянтин Сорока із Сальника Калинівського району – за тата і за маму, адже сам виховує четверо дітей.

Рідна ненька, 35-річна Наталія Лобастова, проміняла родину на любов до оковитої і позбавлена батьківських прав. Наш герой не опустив рук, а присвятив своє життя малечі та облаштуванню побуту.

– Сам я рано втратив батьків. Тато помер, коли я ходив до школи, мама – коли виповнилося 27 років, важко було без них. Так склалась доля, що за спиною в мене два шлюби, але нащадків не дочекався. Одна не хотіла, друга якісь інші причини шукала. Лише остання моя обраниця Наталія змогла подарувати дітей. Старший син Георгій народився, коли мені було 50 років. Він у нас лідер по натурі. Після того доля подарувала близнюків Костю та Миколку. Хоч і вони народились у один й той самий день та час, але різні за характером та зовнішністю. Наймолодшій Іванці три рочки. Тож так на старості років я став багатодітним татом у той час, коли мої однолітки бавили внуків. Але недовгим було наше щастя, бо дружина Наталія стала заглядати до чарки. Спочатку каялась і обіцяла, що візьметься за розум, проте то була брехня. Далі жінка стала надовго зникати з дому, виносила продукти, речі та кошти заради горілки. Почались дзвінки від вихователів, що малечу ніхто не забирає, тому не раз наймав таксі і з роботи мчав у садочок. Тому шлюб ми розірвали, а мою дружину позбавили змоги виховувати синів та доньку. Тепер дітками займаюсь я, щоправда, від держави хотілось би кращої підтримки, адже постійно переживаю за те, аби заробити їм на шматок хліба, — розповів Костянтин Сорока. – Працюю охоронцем на одному із підприємств у Калинівці. Свій день починаю близько шостої ранку. Розпалюю грубку, готую сніданок для дітей, найбільше їм до вподоби картопля та макарони, після того веду до садочка. Коли не виходить щось, то наймаю няньку або інколи виручають сусіди. За весь цей час колишня жінка ні разу не цікавилась долями синів та доньки. Її хата у Сосонці давно пустує. Але ми бачили нашу маму біля залізничного вокзалу, де вона веде розгульний спосіб життя. Жінка впізнала Іванку та покликала до себе, але дитина заявила, що їй «ця тьотя не подобається». Знаєте, малеча про маму взагалі рідко згадує, бо ж Наташа ще крихітками їх покинула.

Керівництво та вихователі дитячого садочка у Сальнику позитивно відгукуються про родину Сорок.

– Коли ще приміщення наше будувалось, тато Костя активно допомагав. Звісно, він виділяється із натовпу серед інших батьків, бо старший. Але турботливий та любить своїх дітей, не маємо жодних претензій. Ось нещодавно казав, що хвилюється за сина, що йшов до школи, бо на вересень хлопчику ще не виповниться 6 років. Усі четверо дітей доглянуті, культурні, самостійні, знають правила поведінки, артистичні. Буквально днями тато Костя підготував синів до театральної сценки і навіть знайшов їм костюми гусенят, — кажуть у садочку.

Начальник служби у справах дітей Калинівської РДА Андрій Кухар розповів, що вперше багатодітний батько звернувся до нього півтора року тому, аби провів належну розмову із дружиною. Втім, це не допомогло. Тому Костянтин написав заяву, і було підняте на комісії питання позбавлення батьківських прав. Висновок був позитивний, а суд його підтримав.

Сам Костянтин Сорока мріє про одне – аби його сини та донька ніколи не хворіли. Бо в минулому році через високий ацетон усі потрапили до лікарні. Тим часом вінницькі волонтери, яких вразила історія цього чоловіка, вже збирають йому благодійну допомогу і мають днями навідатись в гості…

Вікторія Снігур