Трагедія сталась минулої п’ятниці у селі Василівка Тиврівського району. 20-річна мама Наталія Акімова залишила вдома маленьких дітей та пішла до магазину, який за кілька кілометрів. В цей час сталось замикання тепловентилятора, який жінка залишила увімкненим. Коли повернулась додому – 2-річна Саша та 9-місячна Вероніка були мертвими. Дівчатка під час пожежі отруїлись продуктами горіння. Уся громада шокована: мовляв, мама інколи залишала діток самими, аби придбати продукти. Та більшість у всьому звинувачують несправну електрику і щиро співчувають горю…

– Наталія із нормальної родини. Батьки працюють, лиш сімейне життя не склалось. Проживала із чоловіком в орендованій хаті, але потім вигнала коханого, бо заглядав у чарку. Змушена була сама дбати про малюків, дівчатка завжди нагодовані та охайні. Зрозуміло, що коштів платити за газ не мала, носила дрова, іноді користувалась обігрівачем. Але стало зникати світло, виникали проблеми із проводкою і їх так і не усунули господарі будинку. А Наталя ще молода, не могла всьому дати раду, – каже сусідка Тамара Сліпченко. – Я першою почула жіночий крик та вибігла на вулицю. Зайшли із Наталею до хати – старша дівчинка лежала біля дверей. Видно, перед загибеллю ще підходила до них, але там велика клямка. Менша лежала на ліжечку із соскою. Все обгоріло, дівчатка чорні, дуже страшно. Відразу викликали поліцію та лікарів. Мама важко переживає горе, досі в істериці. Батьки заберуть її до себе, адже Наталія сильно потребує підтримки.

Батьки жінки живуть у тому ж селі та в усьому винуватять несправну електрику.

– Донька забула вимкнути обігрівач, бо хаті в цей час не було електрики. А потім з’явилося, і він почав працювати. Наталія у той момент пішла за памперсами до крамниці і відразу додому. Ніхто не очікував такої біди, – каже дідусь загиблих дітей Сергій Товкань.

Керівник Тиврівського відділення поліції Анатолій Присяжнюк ось як прокоментував ситуацію.

– О 14-09 до нас надійшло повідомлення про загибель двох дітей у приватному будинку у селі Василівка. Першочерговими слідчо-оперативними діями було встановлено, що матір мешкала сама і займалась їхнім вихованням, бо з чоловіком розлучилась. Ніде на обліку не перебувала, алкогольними напоями не зловживала і характеризувалась як хороша матір. За словами жінки, напередодні вона нагодувала дітей та поклала спати. Тоді пішла до продуктового магазину, який знаходиться у центрі села. Повернулась приблизно за дві години. У веранді почула задимлення, коли зайшла до кімнати – діти лежали мертві. Під час проведення огляду на місці було залучено експертну лабораторію. З’ясувалось, що жінка залишила ввімкненою вітродуйку. Обігрівач почав плавитися, від цього спочатку загорівся стілець, потім килим на підлозі. Але кімната була закрита, не було доступу кисню. Пожежі не сталося, тільки задимлення, внаслідок чого загинула малеча. Наразі відкрито кримінальне провадження за фактом умисного вбивства з поміткою нещасний випадок. Будуть проводитись відповідні слідчі дії та експертизи. Якщо встановимо що мати неналежним чином виховувала чи доглядала за дітьми, її притягнуть до відповідальності.

Сама Наталія Акімова після пережитого не готова спілкуватись із журналістами. Маленьких Сашу та Вероніку поховали на місцевому кладовищі… Висловлюємо щирі співчуття родині…

Вікторія Снігур