Найзухваліший випадок стався у Мурованих Курилівцях.

– Ми виявили розкрадання — вдумайтеся! Більше 900 тисяч гривень на будівництві дороги — розповів Руслан Нікітчин — Щоб ви розуміли, всього дорога була профінансована на 2 мільйони гривень. І майже половину вкрали! Це було доведено експертизою. Один фігурант, відчувши, що пахне смаленим, кинувся навтіки, його оголосили у розшук. Є запитання до технічного нагляду, котрий здійснювався органами місцевого самоврядування.

Процесуальне керівництво у цьому провадженні здійснює Могилів-Подільська місцева прокуратура. Правоохоронці встановили, що наприкінці 2016 року між Мурованокуриловецькою селищною радою та приватним підприємством був укладений договір підряду на виконання робіт по капітальному будівництву дорожнього покриття у райцентрі. Шматочок дороги, котрий веде від автостанції до центру, виявився справді золотим, бо вартість робіт була максимально завищена. Та й самі роботи проводилися нашвидкуруч, коли падав мокрий сніг. Тому й не дивно, що вже навесні разом зі снігом “зійшов” і асфальт… А в офіційних документах директор того підприємства навмисно вніс неправдиві відомості про вартість та об’єми виконаних робіт. Йому оголосили підозру, а згодом і в розшук. Слідчим суддею надано дозвіл на затримання підозрюваної особи, вжито заходів щодо заборони виїзду за кордон. А селищна рада — у ролі жертви, хоча у Мурованих Курилівцях не всі так вважають…

Це лише одна зі схем, котру використовують зловмисники. А ще є й інші. З метою “обходу” норм законодавства підприємці використовують так звані фірми афілійовані, які виступають посередниками. До слова, афілійована — це та фірма, яка володіє пакетом акцій, меншим від контрольного, одна з двох компаній, яка є дочірнім підприємством третьої. Як приклад Руслан Нікітчин розповів про ще одне кримінальне провадження, де викрито саме таку схему.

“ Між Вінницьким районним відділом освіти та приватним підприємством, котре мало провести реконструкцію котелень зі встановленням твердопаливних котлів у трьох школах, укладений договір. Афілійована фірма купляє за 188 тисяч гривень котли в одного з виробників і тут же продає ці котли вже за 556 тисяч гривень фірмі, котра є підрядником у виконанні цих робіт. Різниця 378 тисяч гривень — такий прибуток тільки на трьох котлах. Ця схема була викрита, завдяки негласних слідчих дій, проведених експертиз, де чітко встановлена реальна ціна, за котрою міг бути закуплений товар. Аналогічний випадок був у Пултівцях. Якщо скласти разом ці випадки, то вийде півмільйона гривень таку змову у постачанні продукції. Довести злочинну змову у такій ситуації вкрай важко. Крім того, злочинці фактично не перевищують суми грошових коштів, передбачених кошторисною документацією. Але злочин доведений, а покарання за статтею до 12 років позбавлення волі. – зазначив заступник прокурора.

Розпитували журналісти і про ще одне резонансне будівництво — реконструкцію Київського мосту. Там відкрите кримінальне провадження і нині триває період проведення експертиз. Бо фінансування цього об’єкту було чимале, тому належить встановити і довести факт розкрадань. Поки що фігурантам провадження навіть не оголошено про підозру, допитуються свідки і вивчається документація.

Згадали і про грандіозні розкрадання бюджетних грошей працівницею соціальної служби м. Вінниці. Завдяки своєму “авторському винаходу”, котрий полягав у внесенні неправдивих відомостей до системи обробки персональних даних відомості про сімей з дітьми. Їм нараховувалася допомога, котра потім віддавалася їй. Справа нині у суді.

Втім, які б схеми, для заволодіння бюджетними коштами або іншими благами бюджетної сфери, правопорушники не вигадували, правоохоронці їх викриють. Інша річ — чи вже когось покарали? Руслан Нікітчин відповів, що ці порушення виявлені зовсім недавно і ще перебувають на розгляді суду. “Будемо сподіватися на об’єктивність суду, бо варіантів там для заміни ув’язнення умовним терміном не передбачається” – сказав він.