– Батюшку нашого не чіпайте! Бо наш священик за Україну і разом з релігійною громадою перейшов у Православну Церкву України!

Так 16 лютого проходили збори релігійної громади села Колоденка Томашпільського району за перехід у ПЦУ.

Але без десанту МП – 8 священиків із Вапнярки та сусідніх сіл – тут не обійшлось…

Втім, присутність на зборах народного депутата України Івана Спориша і депутатів Віноблради згасили запал окремих адептів проросійської церкви! Тим більше, що громада села вже визначилась зі своїми вподобаннями…

– Вони в Москві правильні, а ми неправильні?! Вони канонічні, а ми «розкольники»? Історію вони вивчали і хто кого та коли хрестив? 5-й рік наших хлопців вбивають, окупували Крим та частину Донбасу! І тут колотять! – так вирували суботні збори релігійної громади в Колоденці.

– Я приїхав підтримати вас суто по-людськи, бо знаю про спротив! У моєму рідному селі Комаргороді громада одноголосно проголосувала за ПЦУ! Чесно скажу, я головував на тих зборах і ні на кого не тиснув… — розповів у Колоденці народний депутат Іван Спориш. – І слава Богу, ми це в себе зробили! І в Комаргороді вже вільно правиться за Україну, за наше військо і перемогу! А на вас ніхто не має права тиснути, і вибір має бути вільним, без примусу… Як вирішить громада – так і буде!

На жаль, перед зборами у Колоденці помер від переживань 60-річний уродженець села – місцева знаменитість та музикант Олександр Ратушняк.

– Ми із Сашком дружили років 40! Я Славко – він Сашко, і колись ми разом стояли під пологовим будинком в очікуванні своїх новонароджених дітей! – розповів староста Колоденки Станіслав Сідлецький. – І в цей день Славко із дружиною Надією приїхали в село із Вапнярки спеціально на збори релігійної громади… Слава навіть після двох інфарктів водив авто, був за кермом, прийшов, сів у клубі на крісло… і тут йому стало зле… Знову серце! На місці був лікар «швидкої» та медсестра, які до приїзду медиків із Томашполя робили йому штучне дихання та кілька разів повертали до життя… На жаль, не судилось… І пішов мій друг на той світ у такий світлий день для Колоденки, коли вся громада за винятком двох людей проголосувала за перехід до Помісної Церкви України…

І разом помолились за душу нашого земляка Олександра, що відлетіла у рай…