– З 1 березня буде проведена індексація пенсійних виплат, обіцяна урядом України ще під час пенсійної реформи у жовтні 2017-го. На Вінниччині сьогодні 472 тис. пенсіонерів, включаючи військових. Але індексація торкнеться лише тих, пенсійні виплати яких розраховують, виходячи із заробітної плати, — відзначила Олена Корчака. — Ще у жовтні 2017-го, під час пенсійної реформи, уряд задекларував індексацію пенсійних виплат у 2019-му за формулою: 50% зростання споживчих цін і 50% зростання середньої зарплати за минулий рік. Ці дані відповідно — 9% і 25% (за попередніми розрахунками), в сумі — 34%, половина — 17%. Ось ці 17% і визначають індексацію пенсій.

– Багато хто чекає саме на таке підвищення, додаючи до своєї пенсії 17%…

– Ні, це неправильно! Помилково множити пенсію на 0,17 і приплюсовувати до основної. Індексація розраховується за формулою: розмір середньої по Україні зарплати за останні три роки, помножений на індивідуальний коефіцієнт зарплати і помножений на коефіцієнт страхового стажу. Середня зарплата за останні три роки — це дані уряду, а інші два показники є індивідуальними для кожного пенсіонера.

Приведу приклади. У чоловіка стаж 42 роки (понаднормовий 17 років), коефіцієнт зарплати 2 (мав велику зарплату порівняно з середньою по Україні). Його доплата до пенсії складе 537 грн. У жінки стаж 35 років (понаднормовий 15 років), але коефіцієнт зарплати 0,7 (тобто, жінка отримувала менше, ніж середня зарплата по Україні). Її доплата складе всього 23 грн.

– То виходить, що хтось отримає всього кілька гривень, а хтось — кілька сотень гривень?

– Так. Хочу наголосити, що останнім часом ми чотири рази перераховували пенсії, а саме — осучаснення у жовтні 2017-го, мінімальна пенсія для 65-річних і ще двічі зростали мінімальні виплати у липні і у грудні 2018-го. На відміну від чотирьох попередніх, цей березневий перерахунок торкнеться пенсіонерів, у яких вищі пенсії.

– Як враховуються доплати, які отримують діти війни, інваліди, чорнобильці, дружини загиблих та ін.?

– Індексації підлягає лише основний розмір пенсії, а не вся пенсійна виплата. Статусні виплати не індексуються, різноманітні добавки до пенсій не перераховуються! Ще в січні 2019-го обласне ГУ ПФУ провело тестову індексацію березневих пенсій, але поки що їх не можна вважати остаточними. Сьогодні ми проводимо перевірку з врахуванням всіх постанов Кабміну.

– Яким чином пенсіонери Вінниччини отримають березневу доплату?

– Люди отримають підвищену пенсію однією сумою — тобто індексацію разом з основною пенсією. Отримають її у визначені дні, без затримки. Перерахунок торкнеться 404 тис. вінничан, яким загалом виплатять майже на 60 млн грн. більше. Якщо сьогодні пенсійні виплати у Вінницькій області складають 1 млрд 85 млн грн., то у березні вони будуть 1 млрд 145 млн грн. Звертатись окремо за індексацією пенсіонерам не потрібно.

– Чи буде перерахування пенсій для тих, у кого був великий стаж і маленька зарплата?

– Так, урядовці обіцяли це зробити, але поки що механізм цих перерахунків точно не визначений.

– Чи отримають індексацію працюючі пенсіонери?

– Так. Органи Пенсійного фонду щорічно з 1 квітня без додаткового звернення особи проводять перерахунок пенсії тим, хто отримав право на його проведення.

«Гаряча лінія» ГУ ПФУ у Вінницькій області — тел. 66-09-94 (для цивільних громадян), тел. 50-50-17 (для військових).