За їхньою інформацією, будучи у змові із керівником земельного відділу Миколою Громчевським, він вимагав від потенційного забудовника багатоквартирного будинку 15 тисяч доларів за оформлення документів з передачі у власність земельної ділянки площею 0,3 га.

А вже 14 лютого суддя Вінницького міського суду Сергій Клапоущак розглядав клопотання слідчого та прокурора щодо обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту. Сам Петро Бровко прийшов на засідання із рідними, серед яких був і зять Сергій Шевчук, та трьома адвокатами.

– Особисто я не почув жодного аргументу, якими доказами та документами підтверджується причетність Петра Бровка до вказаного кримінального провадження. Більш того, злочин, який інкримінують йому та начальнику земельного відділу, ніяк не міг цими особами вчинитись, оскільки надання згоди на укладення таких договорів як суперфіцій є виключно прерогативою рад. А ч. 3 ст. 368 має місце в тому випадку, коли службова особа отримала неправомірну вигоду за вчинення дій, які відносяться до її повноважень. У мера цього не було. Більше того, заява від так званого забудовника Завірухи до правоохоронних органів надійшла 25 січня, а відомості у ЄРДР внесені на два дні раніше! То виходить, що поліцейські вже наперед знають про вчинення злочину і його обставини? — заявив захисник мера Віталій Наум. – Чимало питань у нас і до самого Завірухи, який начебто неодноразово вивчав питання і лише потім вирішив придбати ділянку для будівництва багатоквартирного будинку. Але що це за людина? Місцевий Ілон Маск чи меценат? Бо виходить так, ніби він такий хороший чоловік і вносить інвестицію у місто, а Бровко і Громчевський вирішили «взути» на гроші. Заявник Завіруха неодноразово згадувався правоохоронними органами. У 2015 році був засуджений Вінницьким міським судом за шахрайство, перебував «у розробці» управління захисту економіки і не має жодних можливостей займатись нерухомістю. Адже в нього відсутня ліцензія, а на рахунках нулі, тому які кошти він мав давати як хабар? Він не виплачує аліменти своїй дитині, й у листопаді 2018 року йому заборонили виїзд за кордон. Вважаю, що вказана справа не має перспективи у суді і закриється ще на досудовому розслідуванні. Це невдала банальна провокація. Так навіщо робити такі порушення, якщо за вказаною статтею в майбутньому не буде вироку? Абсолютно просто – Петро Бровко є міським головою прикордонного міста, і в нас через місяць будуть вибори. А він є довіреною особою Петра Порошенка. Вжиття таких заходів, які скеровані на обмеження прав та обов’язків мого підзахисного, свідчать про одне – хтось намагається втрутитись у виборчий процес. Тому я прошу відмовити у клопотанні прокурора, оскільки там не наведено жодного доводу на його задоволення.

Інші адвокати додали, що начебто на незаконні дії Петра Бровка вказує лише один документ – протокол допиту свідка і заявника. А під час обшуку в його кабінеті вилучили лише ноутбук, а не мічені купюри. Запитували і про те, чому прокурор не вказав, як варіант, міру запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання. Сам підозрюваний заявив, що у всьому підтримує своїх захисників.

Коли суддя пішов до нарадчої кімнати, у коридорі мер Могилева-Подільського спілкуватись із журналістами не захотів. Лиш заявив, що днями отримав статуетку «Людина року» у номінації «Міський голова», але через слідчі дії не був на офіційному нагородженні.

Зрештою, суддя Сергій Клапоущак задовольнив клопотання слідства та прокуратури частково, застосувавши до підозрюваного нічний домашній арешт: від 23.00 до 6.00. Термін — 60 діб, до 8 квітня. Після того взялись розглядати клопотання про відсторонення Петра Бровка від посади міського голови на час досудового розслідування. Але сторона захисту оголосила заяву про відвід судді. Справу направили на автоматичний перерозподіл. Втім, 18 лютого її знову розглядав Сергій Клапоущак. Прокуратура вимагала усунути чиновника на два місяці. Проте суддя ухвалив відсторонити міського голову Могилева-Подільського від займаної посади до 8 квітня 2019 року. Відомо, що Петро Бровко та його адвокати готують апеляцію. А тим часом місцеві активісти вже мають інформацію, що насправді Петро Бровко не є довіреною особою Петра Порошенка на виборах…

Віталіна Трудько
Фото Олексія Бойка