Якби діалог відбувався без поліції, все могло б не завершитися мирно. Принаймні без взаємних образ. Все через те, що місцевий священик російської церкви отець Миколай ще напередодні свята зачинив храм на замок, і прихильники Православної Церкви України були змушені освячувати воду і молитися разом зі священиком ПЦУ о. Сергієм перед зачиненими дверима. Люди обурювалися, адже громада ПЦУ в Михайлівцях вже утворена, за неї проголосували більше 340 мешканців, обрали нового старосту. Але отець Миколай не дозволив провести інвентаризацію в храмі, навмисно викликав поліцію, сказавши, що люди хочуть забрати церкву силою, мовляв, ікони навіть зібралися виносити…

Правоохоронці зайняли позицію невтручання, що викликало ще більше обурення, мовляв, «поліція москалів підтримує». До діалогу долучилися атовці та місцеві активісти, пропонували почергово проводити службу. Та вмовити священика віддати ключі не вдалося. Вирішили «опечатати» храм. І хай би як була держава відділена від церкви, але юридичні проблеми мають вирішуватися у владних кабінетах.

– Поліція забезпечувала громадський порядок у Михайлівцях, — розповідає голова РДА Сергій Ладан. — Справді, громада вже подала всі документи на реєстрацію (а збиралися тричі, і за ПЦУ проголосувало 90% вірян), і коли вона буде зареєстрована, тоді люди вирішать, як бути з храмом. Вся складність у тому, що храм досі значиться як незакінчене самовільне будівництво, відновлювався він силами всієї громади, і на те, щоб його юридично оформити правильно, потрібен час. Зі священиками теж колізія вийшла, бо, крім отця Миколая, там призначили ще отця Сергія від архієпископа Могилів-Подільського Михаїла. Ще одного священика призначили і від митрополита Симеона. Але все це незабаром вирішиться. В інших селах таких конфліктів немає. Сподіваюся, що мудрість та прагматизм візьмуть гору у цих процесах.

Та вже у понеділок увечері о. Сергій (священик ПЦУ-авт.) написав у своєму Фейсбук:

«Сьогодні о 21.50 год. невідомі побили мій автомобіль на моєму власному подвір’ї. Не знаю, кому це потрібно, і не розумію, що винен автомобіль. Якщо я комусь чимось завинив, то проблему потрібно вирішувати домовленістю, а не нищити майно». На місці події працювала поліція, а селищем почали ширитися чутки, що це «релігійні розборки».

Невідомі зловмисники побили автомобіль священику