Історію, яка трапилась із нашим земляком – Миколою Пасічником з Ладижина, показували на всіх телеканалах.

У 2014 році під час ходи на честь Дня Соборності силовики пішли в наступ на майданівців. 72-річного дідуся, який тримав у торбині лише шматок сала та хліб, сильно побили кийком та затримали. Під час «обшуку» його речей дописали сім коктейлів Молотова та звинуватили в організації масових заворушень та участі в побитті бійців «Беркута». Хоча у дідуся, який довгий час працював електрозварювальником, одна рука не працювала. Згодом Шевченківський суд столиці за сфальсифікованими прокураторою матеріалами кримінальної справи присудив пенсіонеру, в якого була розбита губа та струс мозку, два місяці тримання під вартою. Щоправда, через день той же суд замінив вирок на домашній арешт.

Але додому Микола Пасічник не повернувся. Бо проходив лікування. Зрештою, Революція гідності перемогла, і з усіх майданівців зняли обвинувачення. А нікого із причетних до побиття та засудження старенького не покарали.

І лише у 2018 році Генпрокуратура затримала колишнього прокурора прокуратури Києва Андрія Сайчука і повідомила йому про підозру. Саме він незаконно порушив справу проти Миколи Пасічника. Прокурор після подій 2014-го переховувався від слідства. Однак за гратами екс-прокурор перебував недовго. Уже 1 березня суддя Печерського райсуду столиці В’ячеслав Підпалий ухвалив рішення про взяття Андрія Сайчука під варту із правом внесення застави в розмірі всього 35 тисяч гривень. Ці гроші екс-прокурор вніс одразу й знову опинився на волі.

Хоча мав відсидіти строк від п’яти до десяти років. Досудове розслідування завершили ще влітку минулого року.

Та дочекатись, аби обвинувальний акт направили до суду і оголосили вирок, екс-прокурору Андрію Сайчуку не судилось – він помер 11 лютого.

– Як розповів мені слідчий, досудове розслідування стосовно даної особи було завершене і він ходив знайомитися з матеріалами кримінального провадження. І того дня укотре приходив знайомитися з матеріалами, почитав їх, попрощався і пішов. Уже коли був біля ліфта, раптом відчув себе погано, впав, увесь посинів. Ми викликали «швидку допомогу», але до її приїзду Андрій Сайчук вже був мертвим, — розповів подробиці керівник процесуальних прокурорів у справах Майдану Олексій Донський.

Сам Микола Пасічник, який вдома лікує грип, такого повороту подій не очікував. Втім, підкреслив, що як християнин не може зловтішатись із чужої смерті і всьому цьому має одне пояснення – так розпорядилися вищі сили…

Віталіна Володимирова