Шкільні обіди – ще одна тема для батьківських хвилювань протягом усього навчального року.

Проблема харчування, зокрема у загальноосвітніх закладах Вінниччини, ще жодного разу публічно не порушувалася, втім, поза очі батьки та їхні діти часто скаржаться на велику кількість здоби в дитячому раціоні і вважають, що не завжди якісні булочки призведуть до проблем з травленням. Макарони та каші сухі і навіть несолоні. На приправах та спеціях інколи економлять. Крім того, обурені батьки якістю ковбасних і сирних виробів у їдальнях. А про алюмінієві бідони чаю, в якому занадто багато цукру і ледь жовте забарвлення, то взагалі інша розмова. Чимало дітлахів ідуть до їдальні з домашніми перекусами. Донька вінничанки Олесі Солодкої ходить до школи №11. Вона стала першою, хто відкрито підняв тему обідів та через соціальні мережі закликав інших батьків з Вінницької області також не мовчати.

– Моя дитина навчається у першому класі, і в цьому семестрі ми відмовились від гарячого харчування через низьку якість. І це м’яко кажучи. Діти отримують зліплені макаронні вироби чи кашу «лізун» (слиз) за кошти держави. Батьки доплачують по 5 гривень на день, – розповіла Олеся Солодка. – Втім, через постійні скарги доньки я написала заяву до директора, де зазначила, що відмовляюсь від харчування в зв’язку із погіршенням стану здоров’я. А на кошти, виділені державою, не претендую. Мені неприємно, що фірма, яка виграла тендер на забезпечення гарячих обідів в школі, навіть не зацікавлена в наданні якісних послуг. Навпаки, чим більше дітей не буде харчуватись, тим краще. Я в змозі оплачувати сніданки своїй дитині, але вимагаю не годувати непотребом.

Зрештою, після тисячі репостів та коментарів у школі таки влаштували перевірку у їдальні. Зі мною зустрілись директор, керівник фірми, що забезпечує обіди в їдальні, та представники міського управління освіти. В результаті домовились, що батьки зможуть бути присутні в їдальні і контролювати якість їжі. А далі, якщо все добре і їжа стала належної якості, раз у декілька тижнів робитимемо спонтанні перевірки разом з дирекцією. Якщо нічого не зміниться – писатимемо у департамент та соцмережі.

У свою чергу, міністр освіти та науки Лілія Гриневич розповідає, що на якість харчування можуть вплинути батьки: перевірити меню або прийти й купити страви.

– За нормами, у школі має бути меню на два тижні. Біля кожної страви має бути припис про її вагу. Крім цього, можна перевірити смак страв. Домовитися про візит можна з учителем.

А поки вінницькі освітяни мізкують над вирішенням ситуації, український шеф-кухар Євген Клопотенко розробив проект «Нове шкільне харчування». У збірник внесли всі 110 рецептів, які пройшли тестування в шкільних їдальнях і дійсно сподобались дітям. Євген запевняє, що 73% дітей бажають збільшити кількість фруктів у своєму раціоні в їдальні. Щоб повністю впровадити новий рецептурний збірник у шкільних їдальнях України, потрібна чітка позиція керівників шкіл. Навчання ж кухарів обіцяють проводити безкоштовно в рамках регіональних заходів проекту і без відриву від роботи. Команда Євгена готує онлайн-уроки приготування нових страв.

Віталіна Володимирова