«Нова українська школа» в одному із сіл Могилів-Подільського району (у листі вказується назва) Вінницької області має назву «Скинемося».

Звертаються до вас батьки цієї школи. Настав час розплутати цей клубок. Нас примушують здавати гроші на ремонт, а якщо ти відмовляєшся — шантажують дільничним, а це вже занадто. Ми часто здаємо гроші. Вчителі кажуть, що постійно на щось не вистачає. А здаємо ми їх мало не кожен день.

Вимагають неймовірні суми грошей: то 200 грн., то 300 грн. (на кожну дитину). А за що зібрати дітей в школу — до цього нікому нема діла. Влітку в саду можна заробити копійку, то ми ходили в щколу на ремонт, як на роботу.

Класні керівники кажуть «здайте» — і ми вимушені здавати гроші. Куди не звертались — ніде нас не чують, бо директор прикривається своєю жінкою, яка в адміністрації великий начальник (так каже наша головиха).

Як можна вимагати гроші, якщо людина не може оплатити? Тим більше, у нас є сім’ї, де 3 і більше дітей, їх просто принижують. Нова школа принесла нам ще більші побори. А головне, що цей ремонт почали ще в квітні. Валили, довбали, гуділи, і це під час уроків. Діти приходили додому і жалілись, що болить голова, але заспокоювало те, що у школі буде тепло. Розбомбили котельню, здали старі котли, а на батьківських зборах доповіли — заробили 42 тис. грн. Ми думали — поставлять нові і буде тепло, але були здивовані, коли скрізь повирізали батареї, всі труби з підлоги повиривали, а вони всі чавунні. Зараз поставили на другому поверсі у молодших і старших класах щось схоже на «буржуйки» і повводили в класи по трубі, це якийсь жах. Як діти мають дихати гарячим повітрям? Запитали директора, чи можна у школі такі котли? Відповідь була: йому все можна. Невже не знайдеться розумної людини подивитись на це все та пояснити батькам?! А директора поставити на місце, тому що спонсори і район вже дали море грошей, а кінця не видно.

У школі відбулися збори два рази, не можуть скласти ціну за обіди. Минулого року кожного місяця по 200 грн., но ніхто за них не відзвітував. Всім у школі заправляє Гріша, голова батьківського комітету, а директора харчування не цікавить. У молодших класах поставили такі двері, що діти не можуть відкрити, тирчать котли — діти можуть встромити ноги. Нам страшно за дітей, допоможіть, благаємо.

І остання крапля. Батьки учнів 5 і 6 класів просять допомогти, щоб математику читали класні керівники, вони навчаються на учителів математики, бо Ганну Іванівну не розуміють, а деякі не хочуть іти до школи, тому що вона обзиває їх дебілами, матюками і може дати в чоло. У районі ніхто не хоче допомогти. Нас просто не чують.

Жителі Могилів-Подільського району